Solden bij Suez ?

Brussel fronst de wenkbrauwen na de aankoop van gewezen Suez-dochter Fimagest door de Generale Bank. De zoveelste incestueuze financiële operatie binnen de Generale-moeder ? Nonsens, klinkt het in Parijs en Brussel. “Fimagest was een koopje.”

Parijs.

Verleden maand kocht de Generale Bank van Suez 73 % van de aandelen van de Franse fondsenbeheerder Fimagest voor 660 miljoen Franse frank. Hier en daar werd in Brussel knarsetandend gereageerd dat het de zoveelste drainage was van cash van de Generale Maatschappij (voor 30 % aandeelhouder van de G-Bank) naar de Parijse moederholding Suez. Gedelegeerd bestuurder André Bergen, sinds eind 1993 vermogensbeheerder van de G-Bank, reageert geprikkeld : “Voor alle duidelijkheid : het initiatief voor de aankoop ging uit van ons in Brussel, niet Parijs.”

Volgens Bergen past de operatie in de strategie om de G-Bank te versterken in een straal van vierhonderd kilometer rond Brussel. “We kijken al twee jaar uit naar een geschikte partner voor vermogensbeheer in Parijs,” zegt hij. “Eén van de meest in het oog springende kandidaten was Fimagest. We polsten onze vrienden van Suez of zij geïnteresseerd waren Fimagest te verkopen. Toen ze daarmee akkoord gingen, werd er onderhandeld met een aantal buitenlandse kandidaat-investeerders. Wij hebben het pleit gewonnen.”

De overnameprijs voor Fimagest (waarin de G-bank via zijn andere Franse dochter Banque Parisienne de Crédit al voor 3,7 % participeerde) lijkt redelijk. In oktober 1995 waardeerde het Agence Economique en Financière Fimagest tussen 600 miljoen en 1 miljard Franse frank. Vergeleken met de verhouding tussen de beurswaarde en de winst van de Engelse fondsenbeheerder uit de groep Suez, Gartmore, kan de waarde van Fimagest eventueel zelfs op 1,1 miljard Franse frank worden geraamd, meent Agefi.

Alain Wicker, direkteur-generaal van Fimagest : “De Franse financiële wereld beschouwt de overnameprijs als een koopje. De konkurrenten zijn zelfs een beetje jaloers op de Generale Bank, die haar geprivilegieerde relatie met Suez handig heeft uitgespeeld.”

Fimagest is gespecializeerd in het beheer van roerende waarden voor derden, meestal banken, verzekeringsondernemingen of grote bedrijven. Met een portefeuille van ongeveer 50 miljard Franse frank is het de nummer acht in Frankrijk. In 1994 boekte het een nettowinst van 74,6 miljoen op een eigen vermogen van 253 miljoen Franse frank.

Wicker is tevreden met z’n nieuwe moederholding. Zijn klanten staan immers op het onafhankelijk statuut van Fimagest. “We opereren niet onder de koepel van één of andere bank,” redeneert hij. “Zodat we geen konkurrent zijn van onze belangrijkste klanten. De Generale Bank is niet rechtstreeks aktief op de Franse markt. En de verre band met ons vroegere Franse bancaire neefje Indosuez is bijna totaal doorgeknipt. Voor ons is de overname door een Belgische bank een goede zaak.”

Zou de overname door een Angelsaksische groep deze troef van de onafhankelijkheid dan niet versterkt hebben ? Wicker : “Op het eerste gezicht wel. Maar het zou erop neer komen dat we een kleine afdeling werden van zo’n Angelsaksische gigant. Ik zie onze klanten niet naar een Amerikaanse of Engelse multinational trekken om zaken te doen.”

BEPERKT PLATFORM.

De G-Bank beheert in België 560 miljard frank en is marktleider met 25 % van de totale portefeuille van de Belgen. Toch lonkt de grootste Belgische bank richting Frankrijk omdat ze volgens André Bergen op Europese schaal een “relatief beperkt platform” heeft.

André Bergen : “Voor een fondsbeheerder is er weinig verschil of hij nu 1 of 2 miljard frank in portefeuille heeft. Een grotere portefeuille heeft belangrijke schaalvoordelen, zodat het rendement zal toenemen door de samenwerking met Fimagest. We zijn trouwens komplementair. Fimagest heeft, in vergelijking met ons, een sterke positie in Franse-frankprodukten en fondsen voor kleinere aandelen. Wij van onze kant hebben dan weer een behoorlijke expertise in Azië en fondsen met een gegarandeerd rendement.”

Wicker, zelf een wiskundige, ziet ook veel heil in de kreatie van nieuwe produkten. “Onze mensen staan technisch sterk. En de informatica van onze nieuwe moederholding is van een uitstekend niveau. Die kombinatie zal voor de kreatie van nieuwe produkten moordend zijn voor de konkurrentie.”

Fimagest is inventief in de zoektocht naar nieuwe markten. Zo participeren supporters van Paris Saint-Germain voor kleine bedragen in een beleggingsfonds, dat evenveel opbrengt als een spaarrekening. PSG inkasseert een deel van de winst. Zal Anderlecht, dat de G-Bank als hoofdsponsor heeft, mee de vruchten plukken van de nieuwe Frans-Belgische alliantie ?

HBR

ALAIN WICKER (FIMAGEST) De Generale Bank heeft haar geprivilegieerde relatie met Suez bij de aankoop van Fimagest handig uitgespeeld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content