Software waar je mond van openvalt

Opdat de tandartsen zich ten volle kunnen concentreren op opengesperde monden, ontwikkelde Superware een computerprogramma voor tandspecialisten. Dat zit ook zo veel geruster voor de patiënt.

Met twee zelfstandigen, twee bedienden en twee vertegenwoordigers mag softwarebedrijf Superware uit Erembodegem misschien klein lijken, het slijt zijn softwarepakket Superdent wel in meer dan 1500 tandartspraktijken. Daarmee mag Superware zich marktleider noemen, met een omzet van 23 miljoen frank.

Maar wat voor product is Superdent? Zaakvoerder Bruno Van Wilder: “Enerzijds kun je er medische gegevens in kwijt, zoals visuele tandenschema’s of een overzicht van ingrepen die aan de tand zijn gebeurd. Voor specialisaties binnen de tandartsenij, zoals orthodontie en parodontologie, ontwikkelen we telkens andere ingebouwde modules. Anderzijds zitten tandartsen natuurlijk ook met een hoop administratieve rompslomp, van de boekhouding tot het afdrukken van een doktersbriefje.” Het programma bevat ook de recentste tarieven en regelgevingen.

De oorspronkelijke software werd in 1981 geschreven door vader Van Wilder. Hij ontwikkelde een DOS-versie op basis van zijn ervaring als tandarts. Zoon Van Wilder mag de Windows-versie op zijn naam schrijven. De meeste tandartsen zijn echter geen informatici en hebben op tijd en stond hulp nodig. Superware biedt daarom assistentie met een helpdesk en installeert ook updates.

In mei van dit jaar werd Superware overgenomen door Omega Pharma. Sinds die overname blijven de activiteiten van Superware niet beperkt tot software. Ook het verdelen van hardware behoort nu tot het dienstenpakket. Gespecialiseerde apparatuur ook, zoals toestellen waarmee röntgenfoto’s rechtstreeks op het computerscherm verschijnen.

Superware was niet vies van een overname. Van Wilder: “Met veel geld kan je veel doen. Zelf wilden we minder en minder risico’s lopen. Plus: om verder te groeien is het buitenland een volgende stap. We hadden al enkele kleine projecten in het buitenland lopen, maar nog niet op grote schaal. We hebben nu een kabinet in Dubai en er is iemand geïnteresseerd om onze producten te verdelen in Marokko.”

Van Wilder denkt dat het wel snor zit met de tandartseninformatica-industrie. “De digitalisatie van de röntgenfoto’s zal zich nog sterk doorzetten. De toestellen zijn misschien vrij duur, maar je hoeft niet meer met een vervuilende ontwikkelaar te knoeien.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content