Software voor tekstanalyse

© Getty Images/iStockphoto

Avantopy wil natural language processing (NPL) toegankelijk maken voor bedrijven. Die technologie helpt organisaties om de inhoud van grote hoeveelheden teksten te verwerken.

Wat is natural language processing?“NLP is een specialisatie van artificiële intelligentie die zich bezighoudt met de menselijke taal”, zegt Dirk De Hertog. Hij richtte Avantopy vorig jaar op samen met zijn echtgenote, Andrea Pizarro Pedraza. “We trainen computers om allerlei talen te begrijpen en te gebruiken, zodat ze op tekst gebaseerde taken automatisch kunnen uitvoeren.”

Welke taken kunnen dat zijn?“Bedrijven kunnen de inhoud van grote hoeveelheden tekst met NLP classificeren per onderwerp, er specifieke gegevens uithalen of persoonlijke informatie onherkenbaar maken. Ook chatbots gebruiken NLP om te communiceren met klanten.”

Wat is de missie van Avantopy?“Mijn vrouw en ik zijn onderzoeksgerichte linguïsten met meer dan vijftien jaar ervaring in de academische en de bedrijfswereld. Met Avantopy willen we NLP toegankelijk maken voor iedereen. Bedrijven kunnen met een minimale investering meteen de toegevoegde waarde van de technologie valideren.”

Hoe kwam het bedrijf tot stand?“Avantopy is in oktober 2019 opgericht. De ontwikkeling draaide tot nu volledig op eigen kapitaal. Zodra we een stevig fundament met enkele sleutelpartnerschappen hebben uitgebouwd, zullen we bekijken of er extern kapitaal nodig is.”

Is België een goed ondernemersland?“Ik ben Spaanse, mijn man is een Belg”, zegt Andrea Pizarro Pedraza. “Voor technologiestart-ups is de locatie niet zo belangrijk, maar toch hebben we bewust gekozen voor België als uitvalsbasis. De start-upcultuur is er goed ingeburgerd. België is ook een internationale hub voor multinationale bedrijven. Dat is een grote troef.”

Welke steun krijgt de start-up?“Avantopy maakt deel uit van het acceleratorprogramma Start it @kbc. We kunnen ook terugvallen op de steun van EmprendeBelux. Die organisatie helpt Spaanse ondernemers in België en Luxemburg. Ze organiseert onder meer netwerkevents en brengt ons in contact met interessante partners, in samenwerking met de kamers van koophandel.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content