Snel stijgende graanprijs

Net als vorig jaar lijkt de zomer veel te zullen opleveren voor wie zijn vakantie liever op de beursvloer dan op het strand doorbrengt.

Sinds begin juli stegen de aandelenmarkten met meer dan 8 %. Ze lieten daarmee de onzekerheden achter zich over de solvabiliteit van de PIIGS-landen (Portugal, Italië, Ierland, Griekenland en Spanje) en over de economie. Een andere markt die de voorbije weken in het oog sprong, is die van het graan. De graanprijs steeg in een maand tijd immers met meer dan 50 % als gevolg van de droogte in Rusland, die ervoor zorgde dat al bijna een kwart van de graanoogst verloren ging. Ook de prijs van andere granen ging omhoog, maar minder sterk. Dat heeft te maken met de lager dan verwachte sojaoogsten in de VS. Dat is uiteraard in het voordeel van onze tracker op granen.

De resultaten van UCB konden eveneens op onze belangstelling rekenen. De biofarmaceutische groep maakte bekend dat haar omzet in het eerste halfjaar met 3 % steeg, ondanks de generische concurrentie voor Keppra en Zyrtec. De verkopen van Cimzia en Vimpat, de twee toekomstige blockbusters (met een jaarverkoop van meer dan 1 miljard dollar) van de groep, namen een hoge vlucht, met stijgingen van respectievelijk 240 en 135 % in de eerste zes maanden van het jaar. Ze zullen hun potentieel, dat geschat wordt op 1,5 miljard euro (aan jaarlijkse verkopen) voor Cimzia en op 1,2 miljard euro voor Vimpat, echter niet halen. Als we daar nog Neupro aan toevoegen, dan mikt UCB op een jaarverkoop ter waarde van 3,1 miljard euro voor zijn drie nieuwe geneesmiddelen (die de voorbije twee jaar op de markt kwamen). Dat is meer dan de verwachte omzet voor 2010 voor de volledige groep (3 miljard euro). De verkopen en winsten zullen de komende jaren dus hoger zijn. Zeker omdat UCB ook nog eens over een goed gevulde portefeuille aan geneesmiddelen in ontwikkeling beschikt.

De verwachtingen van Lafarge stelden dan weer teleur. Ondanks een goed tweede kwartaal moest de grootste cementproducent ter wereld zijn doelstellingen voor het volledige jaar naar beneden toe herzien. Waar er oorspronkelijk gemikt werd op een stijging van de wereldwijde vraag tussen 0 en 5 %, wordt er nu nog slechts een evolutie tussen -1 en +3 % verwacht. Wij vinden de directie bijzonder voorzichtig, ook al zal 2010 ongetwijfeld geen uitzonderlijk jaar worden. De cementsector zal echter ongetwijfeld de komende jaren opnieuw groeien. Het wereldwijde cementverbruik is in 2009 voor de eerste keer in decennia gedaald. Tussen 1991 en 2009 nam het gemiddeld met 5 % per jaar toe. (C)

Door Cédric Boitte

De stijgende graanprijzen zijn in het voordeel van onze tracker op granen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content