Snaren zonder rackets

Daan Killemaes
Daan Killemaes Hoofdeconoom Trends

Op het pas gestarte tennistornooi van Wimbledon beslissen synthetische snaren van Vlaamse makelij mee over winst of verlies. De Belgische rackets zijn echter van de courts verdwenen.

F ilip Dewulf en Gustavo Kuerten, de smaakmakers van Roland Garros, spelen met snaren gefabriceerd door Luxilon Industries uit Wijnegem. Nog acht andere top 100-spelers meppen met Luxilonsnaren.

Tennissnaren worden voor het Wijnegemse bedrijf steeds belangrijker. Luxilon is al van in ’59 actief in het fabriceren van synthetische draden en plaatmateriaal voor de medische sector, de luchtvaart en de telecommunicatie. Vandaag verkoopt de enige Belgische fabrikant van tennissnaren 500.000 snaren in 19 verschillende landen. Goed voor 15 à 20 % van de 120 miljoen frank omzet die de in ’91 afgesplitste divisie draden van Luxilon dit jaar moet halen. De andere activiteit, het plaatmateriaal voor de medische sector, is ondergebracht in Orfit Industries en staat voor 130 miljoen frank. Gedelegeerd bestuurder Nico van Malderen : “Normaal gezien groeit onze omzet in de snaren met 15 à 20 % per jaar. Dankzij de publiciteit door de sterke prestaties van de spelers die met de Big Bangers het bekendste snaartype van Luxilon spelen, rekenen we dit jaar echter op een verdubbeling van de omzet.”

De Big Banger is een monofilament, een draad gemaakt uit één materiaal. Veertien jaar geleden tipte een leverancier dat de grondstof die hij leverde geschikt zou zijn om er tennissnaren van te maken. Luxilon zocht vervolgens zes jaar lang de ideale mix. Van Malderen : “De moed zonk ons soms in de schoenen. Op een gegeven moment was het erop of eronder.” Luxilon zette door en ontdekte de juiste materialencombinatie om een tennissnaar te maken.

Luxilon investeerde 30 miljoen frank in de ontwikkeling, deels gefinancierd met de cashflow uit de andere producten. Dat leverde een snaar op die als enige van synthetische makelij kan concurreren met de natuurlijke snaren gemaakt uit ossendarmen. Specialist Ernie Veldeman de Dendermondenaar is officiële besnaarder op zowat alle grote tornooien en adviseur van Luxilon legt uit : “Omwille van hun elasticiteit laten natuurlijke snaren de beste balcontrole toe, wat fel gesmaakt wordt door de topspelers. Voorwaarde is wel dat je de bal zuiver moet raken of de snaren verslijten heel snel. Dat is niet voor iedereen weggelegd. Met de Big Banger is ook een heel goede balcontrole mogelijk terwijl de snaar langer meegaat bij een onzuivere slag. De Big Banger corrigeert als het ware de technische mankementen van de speler. De snaar is tevens twee- tot driemaal goedkoper.”

DOORBRAAK FORCEREN.

Daardoor kan de recreatieve speler met dezelfde snaren als de Wimbledonhelden zijn kunsten vertonen. Eén setje van 11,8 meter kost 1200 frank. Duurder dan de concurrentie uit vooral Taiwan, maar de betere kwaliteit en de langere levensduur moeten dat compenseren.

Nu worden jaarlijks nog enkele miljoenen in de optimalisatie van de snaar geïnvesteerd. “We achten het mogelijk dat we op termijn het balgevoel van de natuurlijke snaren kunnen evenaren door de draad dunner te maken zonder aan kwaliteit in te boeten.” Dan moet ook de absolute top gestrikt kunnen worden.

De snaren staan gespannen bij Luxilon tijdens het tornooi van Wimbledon. Een nieuwe sterke prestatie van spelers die met de Wijnegemse snaren spelen, zou de definitieve doorbraak kunnen forceren. In het tenniswereldje beginnen steeds meer spelers naar de snaren van Luxilon te vragen.

De topspelers betalen zelf voor hun snaren terwijl ze toch makkelijk 100 à 200 snaren per jaar verslijten. Dit in tegenstelling tot de kledijgiganten die fortuinen betalen om de top in hun outfit te laten spelen. Van Malderen : “Een speler kan zich niet permitteren een match te verliezen omwille van slechte snaren. Wij doen wel de spelers een aantal snaren cadeau naargelang van hun klassement. De rest betalen ze zelf. Johan Van Herck stapte ooit over van de Big Banger naar de natuursnaren omdat hij van een fabrikant toch een lucratief contract had bedongen. Maar hij overleefde op geen enkel tornooi nog de eerste ronde. Hij schakelde dan terug over op onze snaar.”

DAAN KILLEMAES

NICO VAN MALDEREN (LUXILON INDUSTRIES) Wimbledon kan de doorbraak betekenen voor onze synthetische snaren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content