Smovin bouwt platform voor verhuren zonder zorgen

Team Smovin: Michaël Philippart, Arnaud Goubin en Jim Hees. © Vivian Hertz
BNP Paribas Fortis
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

22 juni 2017, 00:02 Bijgewerkt op: 20 juli 2022, 07:14

Als eigenaar een pand verhuren, brengt ook administratief werk met zich mee: contracten opstellen en bijhouden, betalingen en indexering opvolgen, verzekeringen, enz… Om dat werk eenvoudiger te maken, heeft de Brusselse start-up Smovin een onlineplatform ontwikkeld. Smovin was een van de laureaten tijdens de jongste internationale hackathon van BNP Paribas.

De internationale hackathon vond begin juni voor de derde keer plaats. In de Brusselse incubator Co.Station gingen startende bedrijven het gesprek aan met experts van BNP Paribas Fortis over hoe de bank nieuwe en nog betere diensten zou kunnen aanbieden. In de categorie B2C-oplossingen kwam het onlineplatform Smovin als winnaar uit de bus.

De start-up van Michael Philippart en Jim Hees werd vorig jaar opgericht en mikt op eigenaars die vastgoed verhuren. “Wij digitaliseren alle administratie van huurcontracten en automatiseren de opvolging ervan. De bedoeling is om het beheer van huurpanden en de omgang met huurders proactiever te maken. Vandaag reageren de meeste eigenaars pas als er zich een probleem stelt. Via ons platform zullen ze nauwgezet hun contracten, de betalingen en de indexering van de huur kunnen opvolgen.”

We willen het werk van verhuurders makkelijker maken en problemen met huurders helpen voorkomen.

Dat levert de eigenaars een reeks van voordelen op. “Enerzijds zal er minder administratie zijn en ook minder tijdsverlies, want je vindt alles online makkelijk terug. De opvolging van betalingen en eventuele betaalachterstanden wordt geautomatiseerd. Als het contract zal vervallen of er komt een indexering aan, zal Smovin waarschuwingen sturen. En door die betere opvolging kunnen we ook problemen voorkomen.”

Terug thuis bij de bank

Smovin mag de komende maanden zijn project verder vormgeven in overleg met experts van BNP Paribas Fortis. Het krijgt daartoe eveneens huisvesting aangeboden in de interne incubator van de bank, Home for Innovation, of bij Co.Station. Voor Michael Philippart wordt dat een beetje thuiskomen: “Ik startte mijn loopbaan bij de bank. In het kader van een project rond immobiliën ben ik met eigenaars gaan spreken. Zo hoorde ik over de problemen die ze hadden. Dat zette me op het spoor. Ik besliste om een eigen bedrijf op te richten en dat is uiteindelijk Smovin geworden.”

Stéphane Vermeire, general manager Private Banking & Wealth Management bij BNP Paribas Fortis.
Stéphane Vermeire, general manager Private Banking & Wealth Management bij BNP Paribas Fortis.

De experts van BNP Paribas Fortis zien nu potentieel in het onlineplatform voor sommige klanten. “De kwaliteit van de voorgestelde projecten was echt indrukwekkend”, zegt jurylid Stéphane Vermeire, general manager Private Banking & Wealth Management bij de bank. “Mijn collega’s en ik hadden aan het einde van het weekend een echt ‘waw-gevoel’. De hackathon heeft zeer interessante projecten opgeleverd die tastbaar zijn voor ons. En persoonlijk heb ik er ook veel inspiratie uit gehaald. Deze ervaring motiveert ons om nog meer digitaal te denken. Samenwerken met start-ups is een zeer goede manier om als bank nog klantgerichter te kunnen werken.”

Voor het team van Smovin volgt er nog een extra uitdaging. Begin december zal het zijn project kunnen pitchen voor de top van BNP Paribas in Parijs. Daar verzamelt de groep alle winnaars van de hackathon, die simultaan in tien landen plaatsvond.

Lees hier de andere artikels uit dit dossier.