Smartphone: gsm en zakcomputer in één
Een zogenaamde smartphone combineert gsm en zakcomputer. Maar is het huwelijk wel geslaagd? Wij namen de Treo 650 van PalmOne onder de loep.
Reacties: e-trends@trends.be
Al jaren is er sprake van om gsm’s en pda’s te laten versmelten. Fabrikanten pakken – met wisselend succes – uit met zogenaamde smartphones. Afhankelijk van wie zo’n toestel op de markt brengt, gaat het om een zakcomputer met telefoonfuncties of om een geavanceerde gsm die uw afspraken beheert. Het blijft wachten op een echte combinatie die dus niet alleen minder centimeters en minder gram belooft, maar daarnaast ook nog eens echt nieuwe functies biedt.
Als we de lofbetuigingen mogen geloven, komt de Treo 650 het dichtst in de buurt. De Treo werd ontworpen door Handspring, zowat de pioniers van de zakcomputers en ondertussen opgekocht door PalmOne. Het toestel ziet eruit als een gsm, maar is iets dikker en toch wel een pakje zwaarder. In ruil krijgt u een groot en zeer helder scherm en een ‘volledig’ toetsenbord. E-mails of sms-berichten intypen hoeft dus niet langer synoniem te zijn met acrobatisch getokkel.
Hoewel zo’n groot scherm erg veel energie vraagt, gaat de batterij van de Treo comfortabel lang mee. Gebruikt u het toestel niet, dan wordt het scherm na een dertigtal seconden uitgeschakeld. Ook het toetsenbord is dan vergrendeld. Een klein verklikkerlichtje geeft aan of u nog ontvangst hebt. Spijtig genoeg wordt dat niet gebruikt om bijvoorbeeld te wijzen op nieuwe voicemail of gemiste oproepen.
Bellen, maar niet surfen
Net zoals zoveel nieuwerwetse telefoons bedient u de Treo met een soort joystick. Daarmee doorloopt u de menu’s en selecteert u bijvoorbeeld namen uit het adresboek. Dat gaat in elk geval erg gemakkelijk – het is duidelijk dat de ontwerpers hier de nodige aandacht aan hebben geschonken. Geraakt u er even niet uit, dan kunt u ook gewoon gebruikmaken van het aanraakscherm om zo uw keuze te maken.
Start u het toestel op, dan komt u in de telefoonapplicatie terecht. Althans, daar lijkt het in eerste instantie op, omdat het scherm vooral gevuld wordt met grote cijfertoetsen. Daarnaast is er echter plaats voor een melding van het aantal nieuwe e-mails, links naar vaak gebruikte applicaties en een vermelding van de volgende afspraak uit uw agenda. Toch is hier sprake van gemiste kansen: toen we bij een afspraak in onze agenda een telefoonnummer noteerden, zochten we tevergeefs naar een mogelijkheid om dit zonder overtypen op te bellen. Op zo’n momenten staan gsm en pda blijkbaar nog erg ver van elkaar.
Waar PalmOne wél punten scoort, is bij het ontvangen van een oproep van een onbekend nummer: na afloop van het gesprek vraagt het toestel of hij het nummer moet opslaan in uw adresboek. Uiteraard passen daarin, net zoals bij andere pda’s, ook (e-mail)adressen en andere gegevens. De Treo kunt u ook gewoon aan uw pc hangen, waarbij u gegevens kunt uitwisselen met Outlook of de bijgeleverde Palm Desktop-software.
Het sterkste punt van een smartphone is vaak de internettoegang: dankzij een groot scherm en een degelijk toetsenbord kunt u vrij gemakkelijk websites opzoeken of e-mails versturen. Maar net hier gaat de Treo in de fout. Met ons abonnement van Proximus, geschikt voor de datanorm GPRS, konden we geen contact leggen met het internet. De Treo geeft na enkele seconden aan dat de verbinding niet tot stand kon worden gebracht. Ook het aanpassen van de instellingen leverde niets op, een zoektocht op het net bracht ons alleen bij het relaas van een landgenoot met dezelfde problemen én de ontnuchterende vaststelling dat Proximus dit model niet ondersteunt. Het is dus aan de verkoper om de Treo 650 zo in te stellen dat u het toestel ten volle kunt gebruiken.
Raphael Cockx
We slaagden er niet in om met de Treo op internet te gaan.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier