Smallcaps boven

Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

“Europese aandelen hebben de beste troeven”, zegt Rik Dhoest, institutional asset manager bij Delta Lloyd Bank. Beleggers die moeite doen om kleine Europese bedrijven te ontdekken, kunnen de mooiste zaken doen.

“De geldcreatie van de centrale banken, de lage rente, de dalende olieprijzen en de stijgende dollar maken Europese bedrijven aantrekkelijker”, zegt Rik Dhoest, institutional asset manager bij Delta Lloyd Bank. “De grote namen worden eerst opgepikt door institutionele beleggers. De kleinere bedrijven laten ze links liggen: onbekend is onbemind. Dat biedt kansen voor beleggers die wel de moeite doen om kleine bedrijven te ontdekken en die de tijd geven om hun waarde volop te ontwikkelen.”

“In de eurozone presteerden smallcaps vorig jaar net iets minder dan largecaps. Tijdens de marktcorrectie van maart tot oktober bereikte de uitstroom uit smallcaps een recordniveau. De markt baseert zich traditioneel op macro-economische en politieke ontwikkelingen. Die zijn niet onbelangrijk, maar beleggers concentreren zich het beste op de fundamenten van bedrijven en op de lange termijn.”

“Belangrijke vuistregels zijn: koop eenvoudige bedrijven die een goede zichtbaarheid op hun orderboek bieden. Geef de voorkeur aan marktleiders die invloed hebben op hun prijszetting; aan ondernemingen met een ontwikkelde business, die potentieel hebben om versneld te groeien; en aan bedrijven met hoge operationele marges op markten met een hoge toetredingsdrempel. Het management moet ervaren zijn, en bij voorkeur beschikken over eigen aandelen.”

1. KENDRION

“Kendrion is actief op de groeimarkt van de elektromagneten. Ook het bedrijf groeit sterk, onder meer als leverancier aan de succesvolle Duitse autosector. De autofabrikanten vervangen hydraulische, mechanische systemen volop door elektromagnetische schakelaars en aandrijvingen die communiceren via een netwerk. Kendrion heeft de overname van het Duitse familiebedrijf Kuhnke van een jaar geleden volledig geïntegreerd. Dat levert een schaalvoordeel op, dat in 2015 zichtbaar wordt. Tegen 11 keer de verwachte winst voor 2015 is het bedrijf zeker niet te duur. Het verwachte dividendrendement bedraagt ongeveer 4 procent.”

– Beurs: Amsterdam, ticker: KENDR

– Koersdoel op 12 maanden: 30 euro

2. CFE

“De wijziging in de aandeelhoudersstructuur van CFE heeft de koers van het aandeel geen windeieren gelegd. Toch zien we nog altijd opwaarts potentieel voor het aandeel. De vooruitzichten voor DEME blijven gunstig. Het orderboek van de baggeraar is vrij goed gevuld. Mogelijk kan DEME dit jaar nog enkele interessante aanbestedingen in de wacht slepen, onder meer in Singapore en Jakarta. Met de overname van de offshore activa van Hochtief kan het inspelen op de markt van de offshorewindinstallaties.

“De invloed van aandeelhouder Ackermans & van Haaren is meer en meer merkbaar bij CFE. Zo moet de aangekondigde reorganisatie van de Contracting-divisie de rendabiliteit opkrikken. Mogelijk wordt DEME op termijn een zelfstandig beursgenoteerd bedrijf.”

– Beurs: Brussel, ticker: CFEB

– Koersdoel op 12 maanden: 105 euro

3. REAL DOLMEN

“Real Dolmen, dat zich positioneert als een ICT-integrator, maakte zwakke halfjaarcijfers bekend. Dat was vooral te wijten aan de datacenteractiviteiten, terwijl ook de markt voor infrastructuurdiensten het nog altijd moeilijk had. Voor het hele boekjaar 2014 handhaaft het bedrijf zijn verwachting dat de omzet van de activiteiten in de buurt van 2013 zal uitkomen. Ondanks de zwakke cijfers is het aandeel te zwaar afgestraft. De markt houdt geen rekening met de cashflow die het bedrijf in de toekomst kan genereren.”

– Beurs: Brussel, ticker: REA

– Koersdoel op 12 maanden: 22 euro

4. TER BEKE

“Ter Beke is een producent van fijne vleeswaren voor de Benelux, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, met twee productievestigingen in België. Daarnaast produceert het bereide gerechten voor de hele Europese markt. Het bedrijf had niets te maken met het paardenvleesschandaal, maar het ondervond daar wel de negatieve gevolgen van. De divisie herstelt langzaam van die klap. Met Toselli richtte Ter Beke een joint venture op voor bereide gerechten voor de Centraal- en Oost-Europese markt. De mogelijkheid bestaat dat Ter Beke in 2018 de andere helft van die joint venture volledig overneemt.

“Ter Beke is door een rationalisering gegaan, waarbij het management vooral focust op de verkoop van meer rendabele producten. Het kondigde aan dat het resultaat na belastingen over 2014 dat van 2013 zou overtreffen, zelf als de opstartkosten van de fabriek in Opole (Polen) voor de joint venture worden meegerekend. Ondanks de recente koersstijging zien we nog altijd potentieel voor het aandeel, omdat de waardering lager is dan die van sectorgenoten. Tegen de huidige koers biedt het aandeel een bruto-dividendrendement van 3,6 procent.”

– Beurs: Brussel, ticker: TERB

– Koersdoel op 12 maanden: 75 euro

5. MIKO

“Miko heeft een marktkapitalisatie van net geen 100 miljoen euro. Het bedrijf heeft twee afdelingen: koffieservice en kunststoffen. De koffiediensten richten zich op de horeca, bedrijven en kantoren. De kunststofafdeling heeft vestigingen in België, Duitsland en Polen, en verricht activiteiten zoals spuitgieten en thermoforming (dozen voor roomijs en kaas). Door de sterke groei van die divisie heeft het bedrijf moeten investeren in extra opslagruimte en infrastructuur. Dat is nu achter de rug, waardoor het vizier weer op de toekomst staat gericht.

“We verwachten behoorlijke jaarresultaten voor 2014 (bekendmaking eind maart). De daling van de olieprijzen zal de marges van de kunststofafdeling ondersteunen. Voor 2015 zit in Duitsland een groot contract in de pijplijn. Die factoren zitten nog niet allemaal in de koers van het aandeel verwerkt. Ook de relatief lage waardering tegenover de sectorgenoten moet de koers ondersteuning bieden. Het is raadzaam te werken met limieten, aangezien het bedrijf noteert op de minder liquide continumarkt.”

– Beurs: Brussel, ticker: MIKO

– Koersdoel op 12 maanden: 86 euro

ILSE DE WITTE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content