Smaakbommen op school

Marleen Finoulst Hoofdredacteur Bodytalk en arts

Groentekok Frank Fol bedacht voor de start van het nieuwe schooljaar een reeks groente- en fruitsnacks als gezonde tussendoortjes op school.

Foute eetgewoonten bij kinderen hebben rampzalige gevolgen voor de volksgezondheid. Want wat kinderen thuis en op school krijgen voorgeschoteld, bepaalt grotendeels hun eetgedrag op volwassen leeftijd. Kinderen worden daarbij verleid om te kiezen voor vet en suiker, via reclame voor snoep en frisdrank. Groenten zijn niet populair bij de jeugd.

Frank Fol, die ooit nog het sterrenstaurant Sire Pynnock in Leuven bestierde, bedacht een gezonde snack die daarin verandering kan brengen. Dat deed hij op vraag van Logo (LOkaal GezondheidsOverleg) regio Leuven. De individuele porties groenten en fruit die Fol bedacht, zitten in een leuke verpakking en bevatten een sausje met groenten bovenop. De eerste tests in scholen waren positief. Het product wordt vanaf deze maand aangeboden aan alle basisscholen in Vlaanderen.

Groenten zijn om verschillende redenen belangrijk voor onze gezondheid. Ze bevatten weinig verzadigde vetten en vormen een bescherming tegen hart- en vaatziekten. Ze zijn ook rijk aan antioxidanten, wat gunstig is voor het cholesterolgehalte. Daarnaast zijn groenten energiearm, waardoor je er veel van kan eten en je sneller een verzadigd gevoel krijgt zonder veel calorieën op te doen. En wetenschappelijk onderzoek toont aan dat bepaalde kankers minder vaak voorkomen bij wie dagelijks veel groenten op het menu zet.

Vanwaar de afkeer van groenten? Volgens het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie zouden we per dag 300 gram groenten moeten consumeren. Maar uit recente resultaten van een Belgische voedselconsumptiepeiling blijkt dat bijna niemand deze essentiële norm haalt.

Om als voedingsmiddel succes te hebben bij jongeren, spelen vier factoren een rol: de smaak, de voorbeeldfunctie van de ouders, de beschikbaarheid en de aantrekkelijkheid van het aanbod. De smaak van groenten wordt doorgaans niet spontaan op enthousiasme onthaald: groenten eten leer je, op school en thuis. Bovendien neemt het bereiden van groenten heel wat tijd in beslag en liggen ze niet altijd voor het grijpen.

De smaakbom van Frank Fol wil bijdragen tot een gezondere voedingsstijl. De nieuwe groentesnack bevat tussen 50 en 80 kcal per portie, wat veel minder is dan een reep chocolade (minstens 200 kcal) of een pakje chips (minstens 170 kcal). Door het gebruik van de juiste vetten voor de saus ligt het gehalte aan verzadigde vetten uitzonderlijk laag: minder dan één gram per portie.

Bedoeling is de gezonde snacks aan te bieden tegen een democratische prijs: ongeveer 80 eurocent per portie. Die prijs zullen de basisscholen die een groenteabonnement nemen, vragen aan individuele leerlingen. In de winkel kost de snack meer, wegens de winstmarge van de verkoper. De groentesnack kan een perfecte aanvulling vormen bij de brooddoos.

marleen.finoulst@trends.be

www.degroentekok.com

Marleen Finoulst

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content