Slimme borden en verstelbare banken
Het debat over het gebruik van smartphones in de klas, maakt nog eens duidelijk hoe technologie steeds verder doordringt in de klaslokalen. De oplossingen van schoolinrichter Vanerum Group worden steeds technologischer én ergonomischer.
Investeren in ergonomie
Een van de activiteiten van Vanerum uit Diest is schoolmeubilair ontwerpen dat moet bijdragen tot inspirerende lessen dankzij de integratie van moderne, interactieve technologie. De Opti+-tafels op de foto — in Scandinavië ontworpen maar geproduceerd in België — hebben een in de hoogte verstelbare voetensteun, waardoor de leerlingen een ontspannen zithouding kunnen aannemen. Vanerum verkocht in een jaar 2000 sets van dit product. “Dat is opmerkelijk omdat het gaat om een high-end product van het gamma”, zegt Ben Jochems, marketingmanager EU bij Vanerum. “Onze verklaring is dat de prijs gecompenseerd wordt doordat een school minder voorraad van elke ergonomische normhoogte moet inslaan.”
Aanwezig in Chicago
“We hebben nu een permanente stand van zeventig vierkante meter op de Merchandise Mart in Chicago”, zegt Ben Jochems. “Het is een permanente toonzaal waar alle grote meubelbedrijven een showroom hebben. Jaarlijks vindt in Chicago de jaarlijkse NeoCon-beurs plaats. Met twee van de vier ingediende innovaties hebben we dit jaar een hoofdprijs gewonnen.” Voor de export werkt het bedrijf zo veel mogelijk met lokale mensen, die het onderwijssysteem ter plekke goed kennen. Tijdens het verkoopproces schakelt het de interne designstudio’s in om de klant voor te tekenen hoe de klassen er zullen uitzien.
Marktaandeel van 60 procent
Vanerum Group heeft minstens 60 procent van de Belgische markt in handen. Dat bezorgt het bedrijf een groot schaalvoordeel tegenover zijn concurrenten, waardoor het zijn schoolmeubilair tegen scherpere prijzen kan aanbieden en het kan investeren in innovatie.
Nieuwe scholen zorgen voor groei
Inrichters van leeromgevingen zoals Vanerum zitten op rozen door de vele scholen die momenteel worden opgetrokken. In Vlaanderen en voor het Nederlandstalig onderwijs in Brussel lopen ongeveer 165 projecten voor de bouw van nieuwe scholen of de uitbreiding van scholen. Het Franstalig onderwijs heeft losse subsidieprojecten voor nieuwe technologieën. De projecten moeten in 2017 opgeleverd worden. Bij een aantal komt de eerstesteenlegging in zicht. Die inhaalbeweging komt tot stand via een publiek-private samenwerking tussen de Vlaamse overheid en AG Real Estate/BNP Paribas Fortis, die samen een DBFM-vennootschap hebben gevormd (Design, Build, Finance, Maintain). In dat Scholen van Morgen-project zijn de gewone capaciteitsuitbreidingen voor lagere scholen en gewone infrastructuurwerken nog niet inbegrepen.
De visie van de schooldirecteur
Voor de Brugse basissschool De Triangel is ergonomisch schoolmeubilair een prioriteit, zegt directeur Eddy Boutens. “Onaangepast meubilair kan tot gezondheidsproblemen leiden. Ook de inspectie maakt er een prioriteit van.” De school heeft ook een meerjarenplan lopen om haar twaalf klassen te digitaliseren. De eerste vier smartboards hangen al in de klas. Spelen ergonomie en technologie een rol bij de schoolkeuze? “Geen enkele ouder baseert zijn keuze enkel daarop, maar het draagt wel bij tot de uitstraling van de school.” De Triangel was jaren geleden al een pionier doordat het zichzelf in de markt zette via een verzorgde website en de sociale media. Boutens vindt pr belangrijk, maar je moet die beloften hard kunnen maken. “Staalharde cijfers over de resultaten van de leerlingen in het voortgezet onderwijs zijn de beste pr.”
BENNY DEBRUYNE
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier