Slim wonen
Een huishouden dat je vanop afstand regelt met de smartphone. Toestellen die met mekaar en met jou communiceren. Samsung heet je welkom in het huis van de (nabije) toekomst waarin slimme apparaten het huishouden doen op een efficiënte en energiezuinige manier.
Ooit al gehoord van Internet of Things, of kortweg IoT? IoT houdt in dat vrijwel alles – van huishoudtoestellen tot voertuigen en gebouwen en mensen verbonden zijn met het internet en met mekaar. Een voorbeeld: Nathalie (38) is marketing manager bij een internationaal bedrijf. Samen met haar man Tom (41) en dochtertje Ella (5) woont ze in Gent. “Met allebei een drukke baan en een kleuter in huis hebben we een hectisch leven. In ons nieuw huis kozen we daarom voor slimme toepassingen. Hebben we onverwacht gasten ‘s avonds, dan zet ik met mijn smartphone onze robotstofzuiger aan het werk zodat de vloer schoon is als we thuis komen. Een half uurtje voor ik thuiskom, gaat de verwarming op. Thuis geen gedoe met verschillende bakjes voor afstandsbesturing. Met onze smartphones bedienen we evengoed de televisie, ons audiosysteem alsook de was-machine. Makkelijk!”
Het IoT staat nog in zijn kinderschoenen maar ons land is een voorloper. Wereldwijd staat Zuid-Korea op kop; België prijkt op de elfde plaats. Bij ons heeft het gemiddelde gezin 15,6 apparaten die verbonden zijn met het internet ten opzichte van 39,7 in Zuid-Korea. Volgens de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) loopt dat aantal binnen de zes jaar op tot gemiddeld vijftig toestellen per gezin. Steeds meer bedrijven pikken immers in op slimme technologieën en passen hun productassortiment hierop aan.
EEN APP VOOR SLIMME APPARATEN
Het Koreaanse bedrijf Samsung maakte een missie van slimme en tijdbesparende huishoudens. BK Yoon, CEO van Samsung: “Van een nieuwe koelkast of stofzuiger mag je verwachten dat die lang meegaat. Wij gaan een fikse stap verder: we maken efficiëntere, energiezuinigere én slimmere toestellen. Het is onze ambitie om alle apparaten tegen 2020 te verbinden met het internet.”
“Het huis van de toekomst sluit aan bij de levensstijl van de bewoner. Slimme toepassingen pikken in op jouw behoeften. Geavanceerde sensoren begrijpen onze omgeving en bieden diensten aan. Zo geven ze je tips te geven om energie te besparen op basis van je dagelijkse patronen. Je huis kent jouw routine en zorgt dat de koffie klaar staat om 6.30 uur en je opstaat om 6.15 uur. Verder is het systeem ook proactief. De koelkast laat je niet alleen weten dat de melk op is en de houdbaarheidsdatum van de tomaten verstreken is. Hij zendt je naast een boodschappenlijstje ook een recept op basis van de ingrediënten die er nog in zitten.”
Dit scenario is geen ver-van-mijn-bed-show meer, legt BK Yoon uit. Vandaag is het SmartHome-platform al actief in vijftien landen, waaronder België, wat maakt dat al heel wat toepassingen realiteit zijn. Samsung Smarthome is een handige app waarmee je al jouw slimme apparaten – van stofzuiger en wasmachine over audiosysteem en smart tv – vanop afstand bedient met je mobiele apparaat, Smart TV of Gear Smartwatch. Bedoeling is je in de toekomst thuis alleen nog bezig te houden met activiteiten waarvan je geniet.
Verder kan je ook realtime-beelden van je huis bekijken dankzij de ingebouwde camera’s van diverse toestellen zoals de robotstofzuiger en de airco, en eventuele andere binnen- en buitencamera’s en het licht aanzetten mocht je later dan verwacht thuiskomen zodat het huis er niet verlaten uitziet. Reken ook op de app om jou te verwittigen als een van de toestellen aan een onderhoudsbeurt of vervanging toe is.
Dat geldt voor Samsung-producten maar het technologie-bedrijf breidt deze service ook uit naar onder meer bevei-liging van het huis en energiebeheer. “Daar zijn we volop aan het werken. We streven een meer sociale maatschappij na waar efficiënt met energie wordt omgegaan, waar huizen veiliger zijn en waar ouderen langer thuis kunnen blijven door een grotere onafhankelijkheid dankzij technologie,” besluit BK Yoon.
TEKST ILSE BAL
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier