Slechtste kwartaal sinds begin 2020

De Belgische pensioenspaarfondsen verloren gemiddeld 7 procent sinds Nieuwjaar. Het is geleden van het eerste kwartaal van 2020, toen de coronapandemie uitbrak, dat de fondsen zoveel terrein moesten prijsgeven. Het gemiddelde pensioenspaarfonds wist 2020 wel nog nipt met 2 procent winst af te sluiten. Het is zeer de vraag of zo’n V-vormig herstel voor 2022 in de kaarten zit.

De pensioenspaarfondsen zitten in een perfecte storm, gebonden als ze zijn aan enkele beleggingsregels. Ze moeten een substantieel deel van hun portefeuille in obligaties beleggen én een substantieel deel in aandelen.

Zowel Europese als Amerikaanse overheidsobligaties hebben hun slechtste kwartaal sinds eind de jaren negentig of langer achter de rug door de renteverhogingen van de centrale banken, die als een zwaard van Damocles boven de obligatiemarkten hangen. De beleggers waren veelal slechter af met obligaties dan met aandelen.

Bovendien mogen de fondsen maximaal 20 procent van de middelen in een andere munt dan de euro beleggen. De euro verloor sinds de oorlog in Oekraïne al 4 procent van zijn waarde, uitgedrukt in Amerikaanse dollar. Bovendien hielden Amerikaanse aandelen de voorbije drie maanden nog net iets beter stand dan Europese aandelen, met uitzondering van technologie-aandelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content