Slaap er eens een nachtje over

Welke angels schuilen er achter de aanlokkelijke stop-over-programma’s van luchtvaartmaatschappijen ?

Simpele vraag, simpel antwoord : meestal geen. Stop-over-aanbiedingen groeiden uit van een promotiemiddel tot een spin-off van de luchtvaartindustrie. Luchtvaartmaatschappijen werden op die manier een beetje touroperator.

Het eerste aanlokkelijke stop-over-programma moet op rekening van Singapore Airlines (SA) worden geschreven. De overheid van het Aziatische schiereiland, die trouwens ook hoofdaandeelhouder is van SA, vond de idee erg aanlokkelijk : laat buitenlanders niet alleen met de nationale luchtvaartmaatschappij vliegen, hou hen ook een paar dagen in het land. Dat levert extra deviezen op die anders zouden worden gespendeerd buiten de grenzen. Hoe doet men dat ? Gewoonweg door één of meer nachten in tophotels aan te bieden tegen extreem lage prijzen.

Geleidelijk groeiden die aanbiedingen voor goedkope nachten bij stop-overs uit tot een ware industrie. Alleen Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen staan er nog altijd huiverachtig tegenover. Amerikanen vliegen immers liefst zo snel mogelijk van punt A naar B. Als dat via C moet, het weze zo. Ze willen evenwel niet een paar dagen in C logeren, ook niet tegen zeer aanlokkelijke voorwaarden. Vandaar dat Amerikaanse maatschappijen in plaats van overnachtingen of zelfs korte trips, liever huurwagens aanbieden tegen lage prijzen als bijkomende teaser (de fly & drive-formule).

Voor Europeanen moeten de beste stop-over-aanbiedingen dan ook nog altijd in Azië gezocht worden. Bij Singapore Airlines bijvoorbeeld. Voor 3000 tot 4000 frank per nacht vindt u een bed in de betere hotels van de thuisstad van de carrier. Garuda Indonesia biedt verschillende meerdaagse trips naar droombestemmingen als Bali of Java tegen weggeefprijzen. Malaysia Airlines houdt het bij een aantal erg leuk ogende beach resorts tegen ware bradeerprijzen. En Thai International biedt klanten een hele reeks lokkers via de zogenaamde Royal Orchard Holidays. Een voorbeeld : twee nachten Oriental Bangkok, één van de beste hotels ter wereld, kost minder dan 12.000 frank.

Voor dit soort verblijven geldt één grote vuistregel : de luchtvaartmaatschappijen bieden de beste prijzen in hun eigen thuisland, meestal in hun eigen hoofdstad. Bijkomend voordeel : de reservaties zijn, zonder veel poespas, rechtstreeks te boeken op elk verkooppunt van de betrokken luchtvaartmaatschappij. Een ideetje voor wanneer u er nog eens een paar dagen op uit wil trekken ?

ERIC DEPEUTER

De Shangri-La op Sentosa Eén van de stop-over-aanbiedingen van Singapore Airlines.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content