Single malt muziek

Voor het eerst worden alle whisky-werken van Luc Brewaeys uitgevoerd in één week. Een postuum eerbetoon aan de grootste Vlaamse componist van de jongste dertig jaar.

Whisky is gewoon één van die lekkere spulletjes. Verder moet je er niks achter zoeken”, zei wijlen Luc Brewaeys laconiek naar aanleiding van Talisker. Hij componeerde het stuk voor percussie, hoorn en klarinetten voor de opening van Antwerpen ’93, toen de culturele hoofdstad van Europa. Tot 2009 componeerde hij acht werken waarvan de titels verwijzen naar single malt whisky’s.

De cyclus is nooit eerder integraal opgevoerd, maar tussen 17 en 22 november bundelen Antwerpse orkesten en ensembles de krachten om dat toch te doen. reeks begint met Talisker, dat solisten van het Antwerp Symphony Orchestra, HERMESensemble en I Solisti brengen, met slagwerk- en klarinetensembles van het Conservatorium van Antwerpen. Net zoals in 1993 wordt het werk gratis opgevoerd, in het atrium van de Koningin Elisabethzaal. Daarna kan je in de zaal naar Laphroaig.

Van componiste Annelies Van Parys wordt haar eerste symfonie uitgevoerd, Carillon, geschreven in 2006 in opdracht van het Antwerp Symphony Orchestra. Over haar mentor Brewaeys zei Van Parys: “Mocht hij in Finland geboren zijn, dan was hij een nationale held”, verwijzend naar de status van de Estse hedendaagse componist Arvo Pärt.

Op de afsluiter, op vrijdag 22 november, spelen zowel ChampdAction, HERMESensemble en I Solisti, onder leiding van Ed Spanjaard, vijf bijzondere werken voor kamermuziek in het whisky-thema: Oban, Black Rock Unfolding, Cardhu, Knockando en Bowmore String Quartet.

Brewaeys is nauw met Antwerpen verbonden. Hij groeide op nabij Fort V in Edegem. Ondanks zijn internationale erkenning bleef Brewaeys in België onder de radar.

Luc Brewaeys: The Whisky Tour, van 17 tot 22 november in Antwerpen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content