Shoppen in het Westen

De Arabische koninkrijkjes aan de Perzische Golf hebben een probleem: wat te doen met de 4,7 à 8,8 biljoen dollar die hun olieverkoop naar verwachting tegen 2020 zal opbrengen?

Een optie is het geld uit te geven. Volgens één schatting is het volume aan spaargelden in de Golf dat plaatselijk geïnvesteerd wordt sinds 2002 van 15 naar 25 procent gestegen. McKinsey schat dat de bestedingen aan lokale projecten tegen 2020 de 3 biljoen dollar kunnen overschrijden.

Nu al is de regio befaamd voor zijn ongeëvenaarde gadgets. De voortvarende stadsstaat Dubai verwacht in 2009 het hoogste gebouw ter wereld, het 160 verdiepingen tellende Burj Dubai, te kunnen inwijden. Los van de grootste luchthaven ter wereld, de grootste kunstmatig aangelegde eilanden, de langste overdekte skipiste en enkele van de grootste winkelgalerijen en hotels, legt het ook een megapretpark aan.

Niet al de uitgaven in de regio zijn zo frivool. Het emiraat Abu Dhabi trekt succursalen van het Louvre en het Guggenheim aan om een nieuwe eilandvoorstad te tooien. Qatar heeft geïnvesteerd in deelcampussen van een half dozijn van de beste universiteiten in het Westen.

Saoedi-Arabië is van plan om zichzelf uit te bouwen tot een industriële grootmacht. Voor een kostprijs van zowat 150 miljard dollar worden er op dit ogenblik zes nieuwe ‘economische steden’ en een gigantische industriezone aangelegd. Koeweit wil de helft van dat bedrag spenderen aan een enkele stad, Silk City, die een vrijhandelszone moet worden tussen Azië en Europa.

Er blijft dan nog een pak geld over om uit te geven in het buitenland. Tot voor kort ging een groot deel van de spaargelden van de regio naar deftige beleggingen zoals Amerikaanse schatkistcertificaten of aandelen Daimler, Sony, Citicorp en Deutsche Bank. Maar de beleggingsportefeuille van de regio omvat tegenwoordig ook grote participaties in casino’s in Las Vegas, Australische goudmijnen, Chinese raffinaderijen, Indiase luxeprojecten, Mexicaanse resorts, de Nederlandse petrochemie, Engelse voetbalclubs en jachtbouwers in Turkije, Egypte en Italië.

De financiers van de Golf hebben hun activiteiten ook uitgebreid naar een sector die ze maar al te goed kennen. Taqa, een energiemaatschappij in Abu Dhabi, is druk bezig geweest met olie- en gasconcessies op te kopen in de Noordzee, Canada en de Verenigde Staten. (T)

DE AUTEUR IS CORRESPONDENT VAN THE ECONOMIST VOOR HET MIDDEN-OOSTEN.

Door Max Rodenbeck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content