SHOPPEN IN HET STADION

Sporting Anderlecht opende de eerste fanshop van het land, een winkel die de klassieke sportwinkel overstijgt. Getekend : Kiki Vanden Stock.

Mevrouw Roger Vanden Stock, met haar meisjesnaam Kiki Liebaert, noemt zichzelf lachend een van de hardst werkende vrijwilligers van het land. In de schaduw van het Constant Vanden Stock-stadion heeft zij zopas RSCA Originals geopend : een fanshop die de klassieke sportwinkel overstijgt. RSCA Originals, dat op 1 augustus een opendeurdag houdt, pakt uit met ruim 300 verschillende artikelen : van T-shirts tot sweaters, van shampoo tot polshorloges, van handdoeken tot badjassen, van hemden, dassen en chique blauwe blazers voor mijnheer, tot een mooie blouse voor mevrouw of een leuke bermuda voor de kinderen. Alle producten dragen één gemeenschappelijk kenmerk : er prijkt discreet een Anderlecht-logo op.

Behalve het Anderlecht-logo dragen ook bijna alle producten een Belgisch label. Kiki Vanden Stock : “Belgisch staat voor snelle en betrouwbare leveringen, voor kwaliteit en voor betaalbare prijzen.” Tientallen Belgische kmo’s mogen voorlopig nog in kleine series goederen leveren aan Sporting Anderlecht.

Kiki Vanden Stock heeft haar nv Winners een pr-kantoor dat de voorbije jaren op non-actief stond verkocht aan de voetbalclub Sporting Anderlecht zelf een vzw. Winners is nu de eigenaar van de pas opgerichte fanshop. De nv Winners betaalt royalty’s aan de voetbalclub en mag, in ruil, het Sporting Anderlecht-logo commercieel exploiteren. “We kennen onszelf evenwel geen loon toe,” zegt Kiki Vanden Stock, die met haar twee dochters ( Julie en Claire) de zaak superviseert. “Men zal nooit moeten zeggen dat de Vanden Stocks geld verdienen op de rug van Anderlecht.”

Voetbalclubs als Bayern München, Panatinaikos Athene, Arsenal en Newcastle hebben met merchandising een grote omzet gegenereerd. Bayern wordt algemeen beschouwd als de absolute koploper. Kiki Vanden Stock : “Met Anderlecht rekenen wij het eerste jaar op een omzet van 10 miljoen frank. Volgend jaar hopen we een cijfer van 20 miljoen te halen, later misschien 100 miljoen frank. De winst komt terecht bij de voetbalclub en kan eventueel worden aangewend om een nieuwe speler aan te kopen. Anderlecht opteert met zijn shop voor een activiteit in eigen beheer, wat het voordeligst lijkt.”

RSCA Originals zal dagelijks open zijn van 10 tot 18 uur, tijdens avondwedstrijden van Sporting Anderlecht zelfs tot 23 uur. Kiki Vanden Stock ziet een vrij breed klantenprofiel : de fans van Sporting Anderlecht, maar ook de anonieme man of vrouw uit de straat die niets met het voetbalgebeuren te maken heeft. In de toekomst wil Kiki Vanden Stock trouwens de moderne commerciële toer op, met onder meer aandacht voor postorderverkoop of introducties via Internet.

KIKI VANDEN STOCK (RSCA ORIGINALS) De fanshop van Sporting Anderlecht rekent het eerste jaar op een omzet van 10 miljoen frank.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content