SHANGHAI BELL
Franse machtsovername.
Alcatel Bell een Frans bedrijf ? Wie dit suggereert, krijgt op de hoofdzetel in Antwerpen te horen dat het kapitaal van de telecommunicatiegroep weliswaar Frans is, maar dat de beslissingsautonomie in Antwerpen is verankerd. Daarbij wordt steeds verwezen naar Shanghai Bell, de Chinese poot van Alcatel Bell. “De Fransen zijn wat jaloers op het feit dat Shanghai Bell vanuit Antwerpen wordt bestuurd,” klonk het meer dan eens op de hoofdzetel in Antwerpen. Deze uitleg was plausibel. Tot voor kort althans.
Het Franse Alcatel Alsthom, moeder van Alcatel Bell, probeert met alle middelen zijn greep op de Chinese activiteiten te versterken, op een moment dat binnenlandse en buitenlandse producenten van schakelsystemen ( Siemens, Ericsson, Northern Telecom) hun lokale productie opdrijven. Zo keerde general manager Roger Theys (om persoonlijke redenen) in maart 1996 met stille trom terug naar Antwerpen. Na drie maanden is nog geen opvolger aangeduid.
Een ander teken aan de wand was de overplaatsing, op aandringen van de Franse Alcatel-topman Serge Tchuruk, van gewezen general manager Maurice Kerkhofs van Shanghai naar Alcatel China in Beijing, einde 1996. Parijs hoopte zo een betere verstandhouding tussen Alcatel en Shanghai Bell te realiseren. Tevergeefs. Kerkhofs ontmantelde het kantoor in de hoofdstad zo goed als volledig en verhuisde naar Pudong, de economische zone in Shanghai waar ook Shanghai Bell zijn hoofdkwartier heeft. De samenwerking met Parijs was volledig zoek. Kerkhofs werd in februari 1997 teruggefloten door Parijs en vervangen door de Fransman Dominique de Boisseson. De opdracht van deze naaste medewerker van Serge Tchuruk : orde scheppen in de chaos bij de Alcatel-bedrijven in China.
Maar Parijs rekent buiten de Chinese waard. De hoofdaandeelhouder werkte tot voor enkele jaren uitstekend samen met het Antwerpse management, zolang de Vlamingen niet slaafs de bevelen van Parijs opvolgden. Zo kreeg Chris Morel, de drijvende kracht achter de Chinese projecten van Antwerpen en nu werkzaam bij Alcatel Telecom, begin deze maand nog het ereburgerschap van de stad Shanghai aangeboden. Maar de betweterige Franse houding dreigt de Vlaams-Chinese samenwerking te ondermijnen. De Chinezen zien dat Vlamingen bij Alcatel systematisch de deur worden gewezen of gedwongen worden te buigen voor de grillen van Parijs. Deze toestand wordt stilaan onhoudbaar. Wordt Shanghai Bell het tweede Renault Vilvoorde ?
CHRIS MOREL (ALCATEL TELECOM) Shanghai Bell, het Chinese geesteskind van Morel, wordt dag na dag Franser, ten nadele van Alcatel Bell.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier