SERIE
DERDE AFLEVERING.
Dit is de derde aflevering in onze reeks landendossiers. Na Indonesië (3 april ’97) en de Amerikaanse Grote Meren (15 mei ’97) is het nu de beurt aan het Midden-Oosten. Later komen nog Singapore, India en Tsjechië aan de beurt.
Het Midden-Oosten is een complexe regio die zich uitstrekt van Egypte tot Iran, inclusief het Arabisch schiereiland. In dit dossier beperken we ons tot het zogenaamde Nabije Oosten : Libanon, Jordanië en Syrië Iran en Irak vallen uit de boot omwille van de economische boycot.
Na meer dan 20 jaar onderbreking vliegt Sabena vanaf mei van dit jaar opnieuw driemaal per week naar Beiroet, de hoofdstad van Libanon. Sinds het einde van het burgerconflict les événements en de Golfoorlog herrijst dit voormalig Zwitserland van het Midden-Oosten opnieuw uit het puin (zie Trends, 28 november ’94). Bovendien blijkt Beiroet een ideale springplank voor buitenlandse investeerders om in naburige landen, waar veel oliedollars zitten, of zelfs Afrika en het Verre Oosten projecten uit de grond te stampen.
Stapsgewijs hebben de regeringen van Libanon, Jordanië en Syrië economische en politieke hervormingen naar kapitalistisch model doorgevoerd. Met succes. Tussen ’92 en ’95 groeide de economie in deze landen gemiddeld met 5 tot 7 %. Na de verkiezing van Benjamin Netanyahu tot premier van Israël in ’96 vond echter een krimp plaats naar 3 %.
De ontwikkeling van de regio staat of valt met het vredesproces. Maar deze evolutie kan niet meer teruggedraaid worden. Daar is iedereen het over eens. Het is alleen een kwestie van tijd en voortdurend bemiddelen. Momenteel kent het gebied een zoveelste vorstperiode getuige daarvan de geregelde beschietingen tussen joden en islamieten. Zo hebben de Jordaniërs nochtans van oudsher een pro-westerse mogendheid en één der eerste landen in de regio die een akkoord met Israël ondertekenden deze zomer geen toelating gegeven om tijdens het hoogseizoen vliegtuigen met bestemming Eilat (Israël) in het nabijgelegen Aqaba (Jordanië) aan de Rode Zee te laten landen.
Er zijn evenwel ook tekenen van hoop : zo worden de besprekingen telkens hervat. Havik Ariel Sharon had einde juni bijvoorbeeld nog een langdurig gesprek met de nummer twee van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO. En de Arabische leden van de Knessed het Israëlische parlement zijn vorige maand nog ontvangen door de Syrische president. Ook mogen Amerikanen van hun regering sinds augustus ’97 weer naar Libanon reizen. Binnenkort verschijnt ook een gemengde joods-Arabische versie van Bert & Ernie (Sesamstraat) op het scherm om de verdraagzaamheid tussen de Israëlische en Palestijnse bevolking te bevorderen. Ten slotte zou Israël zelfs bereid zijn toegevingen te doen in verband met de Golan-hoogvlakte. Allemaal signalen die erop wijzen dat men een nieuw momentum wil brengen in het vredesproces. Positief voor ondernemers, die houden van politieke stabiliteit.
Op 25 september ’97 organiseert Trends Seminars een praktijkgerichte informatiedag over Libanon, Jordanië en Syrië. Inlichtingen bij Luc Peeters, tel. : (02)467.57.11.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier