Seizoen in de steigers

Dit weekend opent het kunstseizoen in Antwerpen. Zowel het tweede deel van het barokjaar als de openingsshows van de galeries gaan van start.

Festival Royal heet het startschot van het tweede deel van het barokjaar. Van 31 augustus tot 2 september lopen op het De Coninckplein en in de Permeke Bibliotheek festiviteiten, expo’s en concerten die de barok naar 2018 vertalen. Foodfotograaf Tony Le Duc brengt in de bibliotheek barokke stillevens met een lokale touch. Het barokensemble B.O.X. nodigt rapper Brihang en zangeres Tsar B uit. Behoud de Begeerte brengt een literair barokprogramma met Wim Helsen, Hugo Matthyssen en Stefaan Degand.

Ook de Antwerpse hedendaagsekunstwereld maakt zich klaar voor het najaar. Op 2 september organiseren NICC en Studio Start hun Open Studios 2018-parcours. Bij tweehonderd Antwerpse kunstenaars en creatievelingen kunnen kunstliefhebbers die zondag langsgaan in hun ateliers. Ze zien er hoe hun werk rijpt en ontstaat. De bekendste namen langs het parcours zijn Luc Tuymans, Guillaume Bijl en Koen van den Broek.

Sommige Antwerpse galeries houden de vernissage van hun eerste show al dit weekend of komende week. De opvallendste opening is de expo van Ben Sledsens bij Tim Van Laere Gallery. Hij toont er extralarge doeken, waarvan het kleurgebruik en de naïeve composities aan het werk van Henri Matisse en Le Douanier Rousseau doen denken. Het is de tweede solotentoonstelling van Sledsens, die goed op weg is om de nieuwe Rinus Van de Velde te worden. Ook voor hem is er in het buitenland al serieuze interesse voor de jonge schilder. Naar aanleiding van de expo verschijnt bij uitgeverij Hannibal een eerste monografie over Sledsens.

De galerieruimte van Tim Van Laere zit nog in de Verlatstraat, maar hij plant een verhuizing naar een spectaculair pand aan Nieuw Zuid. In dat nieuwe deel van Antwerpen, dat nog in volle ontwikkeling is, lijkt een heuse kunsthub te ontstaan. Ook Galerie Sofie Van de Velde is er gevestigd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content