Securitas verwerkt de Zaventemse kater

Nu de overname van Cobelguard is goedgekeurd door de mededingsautoriteit, wordt Securitas marktleider in privébeveiliging. Verarmde regeringen en lokale overheden vormen bij uitstek een doelwit in de jacht op omzet.

HANS BROCKMANS

HANS BROCKMANS

De overname van de bewakingsonderneming Cobelguard door het vier keer grotere Securitas is verleden week afgerond met de goedkeuring door de Raad voor de Mededinging. Met 39,5 procent van de markt wordt Securitas zo marktleider. “Cobelguard staat sterk in de bewaking van winkelketens, wij in shoppingcentra”, zegt Régis Gaspar, die Securitas België leidt. “Zijn dominante positie in West- en Oost-Vlaanderen vult die van ons in de rest van het land perfect aan. Ons Europees netwerk en onze technische kennis betekenen dan weer een troef voor de Cobelgard-klanten.”

De West-Vlaming Dirk Goethals stampte Cobelguard in 1992 uit de grond. Ook hij is tevreden met de fusie. “We creëren synergie. Zo besparen we miljoenen, bijvoorbeeld door ons aan te sluiten op Securitas’ meldkamer, die we anders zelf hadden moeten uitbouwen.”

Waardevervoer blijft bij Cobelguard

Securitas Groep heeft in België verschillende activiteiten: permanente bewaking, inclusief trainingsschool (170 miljoen omzet in 2011), luchthavenbewaking (30 miljoen omzet), Securitas Alert Services (de meldkamer met 13,9 miljoen omzet) en veiligheidsconsultant Optimit (1 miljoen).

Daarbij komt nu 57,2 miljoen omzet bij van Cobelguard. Enkel de waardevervoersactiviteiten (onder meer delen van het failliete Brink’s Belgium) gaan zelfstandig door, omdat Securitas deze activiteit wereldwijd heeft afgestoten. Goethals wordt bestuurder van Securitas, zijn gewezen algemeen directeur Steven Van Doorne wordt chief operating officer.

Door de overname compenseert Securitas ruim het omzetverlies van 15 procent, toen het in februari een contract van de luchthaven in Zaventem verloor aan G4S. “Onze concurrent kocht zich zo in de Belgische markt”, blikt Gaspar terug. “Hij zat liefst 22 procent onder onze prijs.”

Goethals spreekt van “dumping”. “Maar eigenaar Macquarie ging er graag op in aan de vooravond van de verkoop van de luchthaven aan een Canadees pensioenfonds.”

Net als Cobelguard houdt Securitas de rendabiliteit strak in het oog en is het soms iets duurder dan de concurrenten. Een bedrijfskasstroom van 17 miljoen op 240 miljoen omzet (2010) is behoorlijk (en vergelijkbaar met Cobelguard, dat 4,5 miljoen ebitda boekt op 57,2 miljoen). “Wij werken minder voor klanten die veiligheid beschouwen als een grondstof, die perfect verwisselbaar is met andere diensten”, zegt Gaspar. “Voor 9/11 was veiligheid een uniform aan de deur. Het was een kostenpost, minder een investering. Vandaag is security management doorgedrongen tot het hoogste managementniveau. Dat is bereid om ietsje meer te betalen als de beveiligings- en bewakingsonderneming ook toegevoegde waarde levert. Dat doen wij met veiligheidsadvies en -analyse, een opvolgingsbeleid en extra diensten. Zo staan onze bewakingsagenten in winkelcentra niet alleen in voor diefstalpreventie, maar leveren ze als mysteryshoppers ook meer verkoopgerichte informatie.”

Sectorgenoot G4S onderhandelt met de schoonmaakgigant ISS over een wereldwijde fusie. Securitas wil zijn diensten niet bundelen met andere vormen van facility management, zoals tuin- en plantenonderhoud. “Totaal onvergelijkbare diensten”, gruwt Gaspar. Goethals: “Vroeger boden wij ook dat soort activiteiten aan, maar we hebben ze een voor een van de hand gedaan.”

Groeiende markt

Het aandeel van de privésector in de beveiliging wordt steeds groter. Wettelijk gezien is de veiligheid op het openbaar domein de taak van de politie. In liberale regeringskringen werd al gesuggereerd om de gevangenisbewaking uit te besteden aan de privésector.

“Wat twintig jaar geleden ondenkbaar was, is vandaag gemeengoed”, zegt Gaspar. “In deze crisis is er een stijgende vraag naar veiligheid, omdat misdrijven en agressiviteit toenemen. De overheid kan daar niet aan voldoen.”

Criminoloog Marc Cools (UGent): “De regering die in de maak is, moet besparen, net als alle lagere overheden. Bepaalde taken, onthaal bij de politie of gevangenenvervoer, horen niet thuis bij de overheid. Dus is de kans groot dat overheden nog meer veiligheidstaken zullen uitbesteden aan de privésector.”

“Laat ons dat hopen”, reageert Goethals.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content