SECURICLEAN. Poetsen in Portugal

Securiclean verlegt haar grenzen. AutoEuropa in Portugal, een joint venture van Ford en Volkswagen, is het eerste buitenlandse kontrakt van het Belgisch schoonmaakbedrijf, gespecializeerd in de automobielsektor.

Op het internationaal bedrijfsvoertuigensalon van Brussel, dat gisteren haar deuren sloot, pakten Ford en Volkswagen uit met hun kersverse monovolumes : respektievelijk Galaxy en Sharan. Nog deze lente komen beide modellen op de markt.

Deze multi purpose vehicles (MPV’s) lijken als twee druppels water op elkaar. Niet moeilijk. De konstrukteurs maken de wagens samen in de splinternieuwe en ultramoderne fabriek van AutoEuropa in Palmela op 40 kilometer van het Portugese Lissabon. Oppervlakte : 180.000 m². Kapaciteit : 180.000 auto’s per jaar. Aantal werknemers : 5000 (waarvan 1000 bij de toeleveranciers). Totale investering : 80 miljard frank.

Deze maand rollen de eerste wagens van de transportband. Op de blinkende lak van de nieuwe wagens zit geen enkel stofdeeltje. Daar draagt Securiclean zorg voor. In het hart van de fabriek koördineert deze Belgische dochter van de Groep 4 Securitas de reiniging van de verfafdeling. Algemeen direkteur van Securiclean Danny Vandormael : “Zo’n half jaar geleden klopte AutoEuropa bij ons in Brussel aan. De Portugese joint venture van Ford en Volkswagen zat met de handen in het haar. Geen enkele onderneming uit eigen land voldeed aan haar strenge normen in verband met de industriële reiniging van haar spuitkabines. Of wij hen niet uit de nood konden helpen ? Via hun Manager Maintenance and Plant Engineering de Belg Guy Martens, afkomstig van Ford Genk hadden zij ons adres gekregen. Securiclean werkt al meer dan tien jaar tot ieders voldoening voor de Limburgse autofabrikant. Wij lieten deze unieke kans natuurlijk niet liggen”.

AUTOSPECIALIST.

Met een omzet van zo’n 885 miljoen frank en ongeveer 1100 werknemers bekleedt Securiclean na Cemstobel, ISS (zie Trends van 6 juni ’94), Laurenty en Temco/Euroclean de vijfde plaats op de Belgische schoonmaakmarkt, die in zijn geheel goed is voor een gekonsolideerde jaaromzet van zo’n 20 miljard frank en een totaal personeelsbestand van 35.000 werknemers.

Securiclean, 16 jaar geleden opgericht in het raam van de diversifikatie van Groep 4 Securitas, profileert zich als een specialist in de produktiegebonden reiniging. Vandormael : “Om in deze harde konkurrentiestrijd te kunnen overleven België telt meer dan 1000 schoonmaakbedrijven , moet je een gat in de markt zoeken. Daarom heb ik Ford Genk uit de regionale struktuur getrokken en tot onze belangrijkste klant uitgeroepen. Nu zijn we expert in de schoonmaak van automobielfabrieken. Vooral het onderhoud van de verfspuiterijen is een delikate job. Hier kunnen wij ons geen fouten permitteren, want die hebben onmiddellijk gevolgen op het hele produktieproces. “

Deze politiek legt Securiclean geen windeieren. Op vier jaar tijd verdubbelde Vandormael de omzet. Naast Ford Genk is het Brussels bedrijf nu ook de huispoetsdienst van Opel Belgium in Antwerpen.

Het buitenland lonkt. Vorig jaar greep de dochter van de Groep 4 Securitas nipt naast een opdracht voor het moederhuis in Frankfurt. Danny Vandormael : “Ondanks de steun van het Vlaams management, gaf Opel Duitsland in allerlaatste instantie toch nog de voorkeur aan een lokale onderneming. Maar het volgend kontrakt over drie jaar slepen we vast en zeker in de wacht. Van nu af aan gaan we ons specifiek op de Duitse markt richten. Daar bestaat grote behoefte aan funktionele schoonmaak. “

Intussen hapte AutoEuropa wel toe. Tijdens de opstartfaze van de fabriek fungeerde Securiclean als cleaning consultant voor de Portugese joint venture. Sinds september ’94 verbleven één tot vijf mensen van de Belgische reinigingsfirma permanent op de werkvloer in Palmela. Zij verzorgden de opleiding van de lokale schoonmaakploegen. Gezien de tegenvallende verkoopresultaten van de totale markt van de monovolumes in ’94 zouden zich slechts een 160.000 klanten hebben gemeld, een stuk minder dan de verwachte 500.000 eksemplaren sleepten de onderhandelingen voor een kontraktverlenging langer aan dan verwacht. Eind deze maand rondt Danny Vandormael de nieuwe overeenkomst met AutoEuropa af. Na het opstarten van de lokale reinigingsdienst legt Securiclean zich nu toe op een periodieke opvolging.

ERP

DANNY VANDORMAEL (SECURICLEAN) Nu zijn we expert in de schoonmaak van automobielfabrieken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content