SCHUIM IN SCHIJVEN
Piepschuimfabrikant Kem-products recycleert al 35 jaar niet alleen zijn eigen afval, maar ook dat van derden.
Dat muizen wel degelijk iets met piepschuim te maken hebben, bewijst de geschiedenis van Kem-products. Omdat die knaagdieren maar al te gretig hun tanden zetten in de lege papieren voederzakken die kippenkwekers als isolatie gebruikten, besloten drie partners een beter materiaal te zoeken. In 1961 begonnen ze in Heist-op-den-Berg met de productie van geëxpandeerd polystyreen (EPS). Aanvankelijk bedroeg de dagproductie nauwelijks acht kubieke meter, maar die groeide snel tot 1000 kubieke meter in de jaren ’70. Sedertdien is ze nog eens verdubbeld. Dat impliceert een verbruik van meer dan 5000 ton basisgrondstof. Tot tweemaal toe in 1966 en 1974 werden de gebouwen door brand geteisterd, maar zelfs dat kon de expansie niet afremmen.
Toen het bedrijf in het begin van de jaren ’70 besloot om ook isolatiematerialen van andere fabrikanten te verdelen, kwam het in een stroomversnelling. Onder impuls van algemeen directeur Jos Dils ging de omzet van 350 miljoen frank in 1987 naar 700 miljoen frank met 75 mensen vandaag. België is met 45 % de belangrijkste afzetmarkt. Daarna volgen Nederland met 35 %, Duitsland met 11 % en Frankrijk met 9 %. “In Nederland wordt al jaren beweerd dat het beste piepschuim uit België komt,” glundert commercieel directeur Bert Van den Broeck.
“Wij zijn in eerste instantie niet geïnteresseerd in standaardproducten en grote volumes,” zegt Jos Dils. “Wij spitsen ons toe op de productie van specifieke producten, op maat.” EPS wordt voornamelijk gebruikt als thermische isolatie voor traditionele woningbouw, utiliteits- en industriebouw en agrarische toepassingen. Het evolueerde van naakte, onbeklede plaat naar sandwichpanelen voor onder meer renovatie en dakbekledingen. Het is een polyvalent product voor verpakkingen, beschermstukken, opvulstroken, zelfs voor luchtzuivering.
Al 35 jaar is recyclage een van de ordewoorden van het bedrijf. “Geëxpandeerd polystyreen is in zijn basisvorm volledig recycleerbaar,” beklemtoont Jos Dils. “Iedereen kan bij ons terecht met zuiver EPS-afval. Het wordt verwerkt tot industriële kwaliteit, waarvoor isolatiewaarde van geen belang is. Het kan dan dienen als verpakking, opvulling of bekisting. Eigenlijk creëren wij nieuw leven voor kunststof. In een gebouw kan die nog vijftig jaar meegaan.” Van de 60.000 kubieke meter gerecycleerd materiaal gaat ongeveer twee derden naar de betonsector.
Nv Kem-products maakt deel uit van de groep Kemisol, die met vijf eigen firma’s en 105 werknemers de omzetkaap van 1 miljard frank heeft overschreden.
BERT VAN DEN BROECK (L.) EN JOS DILS (KEM-PRODUCTS) Nieuw leven voor geëxpandeerd polystyreen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier