Schone groei
Officiële cijfers voor 2013 zijn er nog niet, maar in 2012 gaf de wereldbevolking volgens een studie van Euromonitor International 435 miljard USD uit aan persoonlijke hygiëne en schoonheidsproducten, zoals badschuim, douchegel, deodorants, lippenstift, shampoo en zonnecrème. Niet West-Europa (ongeveer 100 miljard USD) of Noord-Amerika (ongeveer 80 miljard USD), maar wel Azië (ongeveer 120 miljard USD) is het continent waar het meest wordt gespendeerd aan die producten. Bovendien laat Azië, samen met Afrika en het Midden-Oosten, een stevige groei optekenen (meer dan 5 %), terwijl Europa in 2012 een daling met ruim 4 % liet zien. Latijns-Amerika tekende voor een groei van een kleine 4 % en is met 75 miljard USD de vierde grootste speler in dat marktsegment.
In Azië blijft Japan de grootste markt voor persoonlijke hygiëne en schoonheidsproducten (47 miljard USD). Maar China (32 miljard USD) rukt sterk op met een groeicijfer van maar liefst 12 % in 2012, terwijl de consumptie in Japan net niet stagneerde. Zuid-Korea is een mooie derde. Daar zien we vooral een spectaculaire groei van de onlineaankopen (+64 % tussen 2007 en 2012). Huidverzorgingsproducten leveren in Azië een omzet op van 45 miljard USD, of ruim een derde van de totale uitgaven voor persoonlijke hygiëne en schoonheidsproducten.
Inkomen, leeftijd, geslacht
Uiteraard ligt het stijgende inkomen aan de basis van de groei van de uitgaven voor hygiëne en schoonheidsproducten in Azië. China, Vietnam en Indonesië waren twee jaar geleden de drie Aziatische landen waar het beschikbare persoonlijke inkomen een groei van meer dan 10 % kende. En we zien dat de groei van de uitgaven voor hygiëne en schoonheidsproducten ook procentueel dicht aanleunt bij het groeipercentage van het inkomen.
Inkomen is dus een cruciale, maar niet de enige verklaringsfactor. Leeftijd verklaart ook een stuk de verhoogde aandacht voor verzorgingsproducten. Al geldt die problematiek vooral voor Japan, waar de gemiddelde leeftijd stilaan oploopt richting vijftig jaar (op de Filippijnen is de gemiddelde leeftijd amper 26 jaar). Producten die de veroudering afremmen, groeien in Japan wel stevig. Verrassend is misschien dat ook het geslacht een rol speelt. Vrouwen spenderen traditioneel meer geld aan hygiëne en schoonheidsproducten, maar de groei doet zich vooral voor bij de Aziatische mannen. Tegenover een groei van 42 % bij de vrouwen in de periode 2007-2012 staat een toename met liefst 102 % van de uitgaven bij de mannen.
De grootste spelers in die branche zijn bedrijven als L’Oréal, Beiersdorf, Procter & Gamble en Unilever. Maar ook het Duitse Henkel – met merken alsSchwarzkopf, Syoss, Fa en Theramed – is actief in dat segment. Het doet dat prima, vooral in innovatie. Henkel plaatsen we in de schijnwerpers in de rubriek Flash (p. 7).
AZIË IS VERUIT DE GROOTSTE MARKT VOOR HUIDVERZORGINGSPRODUCTEN.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier