Schilderen, vloeren en ventileren

Kris Vandepoel IS ZELFSTANDIG schilder in Sint-Truiden © Debby Termonia

Over precies een week kunnen (ver)bouwers hun hart weer ophalen op Batibouw, de jaarlijkse hoogmis van de Belgische bouwsector. In die branche is het hard werken, liggen goede medewerkers niet voor het rapen en laat de goedkopere concurrentie zich soms voelen. Gelukkig wordt op de werven ook wat afgelachen.

‘Schilderen is een vak op zich’ Kris Vandepoel IS ZELFSTANDIG schilder in Sint-Truiden

“Twaalf jaar geleden ben ik zelfstandig geworden. Ik ben begonnen met schilderwerk binnen en buiten voor particulieren. Als telg van een familie vol zelfstandigen had ik een grote kennissenkring, wat hielp om snel een klantenbestand uit te bouwen.

“2018 was een minder jaar, maar het orderboek voor 2019 zit weer goed vol. Het is toch moeilijker geworden. Maakte je vroeger tien offertes, dan kon je bij wijze van spreken al negen werven inplannen. Nu mag je al blij zijn als je er twee van die tien mag uitvoeren. Mensen vragen meerdere offertes en vergelijken meer. Daarom leg ik elke stap uit in mijn offertes – welke producten ik gebruik, hoeveel lagen verf ik aanbreng, hoe ik de afwerking doe, enzovoort. Want daarin zit vaak het verschil. Je kunt altijd goedkopere tarieven vinden, bij buitenlandse bedrijven, of bij klusjesdiensten die ook schilderwerken uitvoeren. Maar schilderen is een vak op zich. Toch als je vakwerk verwacht.

Jonas en Jochen Bessemans van Bessemans bvba in Sint-Truiden
Jonas en Jochen Bessemans van Bessemans bvba in Sint-Truiden© Debby Termonia

“Personeel aanwerven doe ik liever niet. Dan heb je minder vrijheid in je agenda, terwijl ik net voor die vrijheid zelfstandige ben geworden, na de geboorte van mijn eerste kind. Krijg ik aanvragen voor grote werken, dan werk ik samen met zelfstandigen die meer materiaal of medewerkers hebben. En als mijn agenda eens te vol, zit dan speel ik met plezier werk door aan een collega.”

‘Als het moet, leiden we zelf mensen op’ Jonas en Jochen Bessemans van Bessemans bvba in Sint-Truiden

“Piepjong waren we, toen mijn broer en ik al met mijn vader meegingen naar het werk”, vertelt Jochen Bessemans. “Geen wonder dat we allebei in zijn voetsporen zijn getreden en al twaalf jaar meedraaien in Bessemans bvba. Samen met onze 24 werknemers plaatsen wij verwarming, sanitair, airconditioning en ventilatie, en staan we in voor onderhoud en herstellingen, de klok rond.

“Mijn vader Danny, de zaakvoerder, doet de administratie. Jonas staat in voor alles wat techniek is, en ik voor de montage. Elk zijn domein, zo werken wij het beste samen. (lacht) Dat Jonas en ik een identieke tweeling zijn, leidt al eens tot hilarische situaties, vooral bij nieuwe klanten. Wie ons wat beter kent, houdt ons perfect uit elkaar.

“De concurrentie van buitenlanders met goedkopere tarieven blijft in onze branche beperkt. Onze stiel vraagt veel specifieke kennis. En met alle nieuwe wetgeving wordt het er niet eenvoudiger op. Een beroepsopleiding volstaat niet meer. Een technische opleiding is een minimum, en dan nog moeten we jaarlijks bijscholen.

“Als het moet, leiden we mensen zelfs op vanaf nul. Zo moeilijk is het goede medewerkers te vinden. Het risico bestaat dat ze daarna weg zijn. Maar we doen er alles aan om ze tevreden te houden. Goed betalen is natuurlijk een voorwaarde, maar een fijne werksfeer is zeker zo belangrijk.”

‘Voor een grap en een grol is er altijd tijd’ Harald Lutsch, zaakvoerder van Lucon Floors in Herk-de-Stad

“Mijn grootvader en mijn vader plaatsten industriële betonvloeren. Ik leerde de stiel in het familiebedrijf”, zegt Harald Lutsch (vooraan rechts). “Elf jaar geleden richtte ik Lucon Floors op. Wij zijn gespecialiseerd in gepolierde betonvloeren en woonbeton in huizen, winkels en showrooms. Het verschil met industriële vloeren zit in de hogere afwerkingsgraad. De zaken gaan goed. Wij profiteren van het feit dat een betonvloer ‘in’ is. Niet alleen omdat die past bij lofts en andere hedendaagse woonstijlen, maar betonvloer gaat ook goed samen met vloerverwarming, die tegenwoordig in bijna elke renovatie of nieuwbouw te vinden is.

“Als ik wil, kan ik mijn zaak nog uitbreiden. Maar waarom zou ik dat doen? Het is fijn alles in de hand te houden en ik vind het belangrijk contact met de klanten te hebben. Nu werken we allemaal samen in één ploeg, en we doen één werf tegelijk. Al zit ik vaak met mijn laptop in de bestelwagen, want de planning en de administratie moeten ook gebeuren.

“Het is niet vanzelfsprekend jonge medewerkers te vinden die eer willen halen uit hun werk. Het is ook best een zware job. Het zijn lange dagen maar er is altijd tijd voor een grap en een grol. Een beetje zot doen, daarvoor staan wij bekend, en dat moet kunnen.”

Harald Lutsch, zaakvoerder van Lucon Floors in Herk-de-Stad
Harald Lutsch, zaakvoerder van Lucon Floors in Herk-de-Stad© Debby Termonia

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content