Scherfjes brengen omzet

Wouter Temmerman medewerker Trends

De glasverwerker GRL Glasrecycling innoveerde met een systeem voor het droogwassen van afvalglas. Daardoor kan het kleinere scherven zuiveren en opnieuw verkopen.

GRL Glasrecycling uit Lummen verwerkt glasafval tot nieuwe grondstof voor glasfabrikanten, de glaswol- en de vlakglasindustrie. Het bedrijf zuivert het glasafval van stoorstoffen (raamkaders, folie, rubber, dekseltjes, porselein). Het eindresultaat is een grondstof in verschillende korrelgroottes.

Voor het zuiveringsproces doet de onderneming van de broers Raf en Steve Van Swartenbrouck sinds 2,5 jaar een beroep op een zelf ontwikkeld droogproces. Daarmee kan ze glasscherven op een hoge temperatuur drogen, waardoor de organische reststoffen makkelijker te verwijderen zijn. Dankzij die innovatie kan GRL Glasrecycling ook scherven van minder dan 5 millimeter zuiveren. De ecologische impact is zeer tastbaar, zegt CEO Martine Meuws. “Droogwassen verbetert de kwaliteit van ons product en het doet het percentage gerecycleerd glas stijgen. Dankzij de verbeterde kwaliteit van onze glasscherven kunnen onze klanten bovendien met een lagere temperatuur werken, waardoor ze minder energie verbruiken.”

Ecologisch en economisch

De warme lucht voor het droogwassen komt van een warmtekrachtkoppeling, die zowel elektriciteit als warmte genereert. Dankzij de koppeling, die op palmolie draait, kan het bedrijf in zijn eigen energiebehoefte voorzien. Behalve die ecologische voordelen levert het droogwassen ook een duidelijk commercieel voordeel op. Het bedrijf genereert nu ook omzet uit de kleine scherven, die vroeger onbruikbaar waren.

De voorbije jaren boekte GRL Glasrecycling een omzet van net geen 10 miljoen euro. Of het die grens doorbreekt, zal onder meer afhangen van de wisselende prijs voor glas. “We zien in elk geval groeimogelijkheden”, zegt Meuws. “De vraag naar onze producten is groter dan onze leveringscapaciteit. Samen met onze fabriek in het Duitse Dormagen kunnen wij jaarlijks 640.000 ton glas verwerken.”

GRL Glasrecycling wil in de komende jaren voort inzetten op de ontwikkeling van betere sorteertechnieken en van machines met een grotere capaciteit. Elk jaar investeert het een vijfde van de omzet in onderzoek en ontwikkeling. Ook de aanstelling van Martine Meuws tot CEO eerder dit jaar hangt samen met die ambitie. Raf Swartenbrouck kan zich nu volledig toeleggen op procesinnovatie. “Door de aard van onze grondstof en de gesloten kringloop is onze activiteit sowieso al milieuvriendelijk, maar we willen verder gaan dan de voorschriften. Dat is de kern van onze bedrijfsfilosofie”, besluit Martine Meuws.

WOUTER TEMMERMAN

“We werken al milieuvriendelijk, maar we willen verder gaan dan de voorschriften. Dat is de kern van onze bedrijfsfilosofie”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content