SCHALKSE MELKERS
De enige paardenmelkers van Vlaanderen raakten nationaal bekend na hun verschijning in “Schalkse Ruiters” van de BRTN. Sinds de uitzending staat de telefoon niet meer stil in Beerzel.
Onlangs was hun onderneming in prime time te zien in het TV1-programma Schalkse Ruiters. Intussen weet heel Vlaanderen dat ons land in Beerzel (Putte) over een heuse paardenmelkerij beschikt. “Dat werd tijd,” aldus Rita De Brabander (40j.), die met haar echtgenoot Patrick Joly (38j.) de melkerij uitbaat. “We zijn al zes maanden in de weer met onze paarden, maar de programmamakers vroegen ons geen publiciteit te maken voor ons product. Het was noodzakelijk dat we onbekend bleven. Toegegeven, intussen is één en ander voldoende gecompenseerd. De telefoon staat niet meer stil.”
Zoals gezegd staat het project nog in de kinderschoenen. Het gezin De Brabander-Joly verhuisde van Lier naar Beerzel met in het achterhoofd de plannen voor een paardenmelkerij. “Tot voor kort waren we consumenten bij een Nederlandse paardenmelkproducent,” zegt De Brabander. “Maar we moesten zoveel melk meenemen voor vrienden en kennissen dat we besloten zelf een paardenmelkerij uit te baten.”
De kersverse paardenmelkers investeerden in de tweede helft van 1996 hun spaarcentjes in acht volwassen pony’s (met elf veulens), een hoeve van 4,5 hectare en een tweedehands melkinstallatie (130.000 frank). De merries, die alleen melk produceren als ze jaarlijks een veulen baren, zijn goed voor een dagomzet van drie liter. Verleden jaar verkochten De Brabander en Joly 112 “kuren” van zeven liter (prijs per liter : 320 frank) van hun melk. Het drankje zou allerhande kwalen, zoals maagkrampen, bestrijden.
“Dat is weinig, maar de trend naar natuurvoeding en de extra publiciteit zullen de omzet doen toenemen,” hoopt De Brabander, die met haar secretariaatsdiploma ook over een beetje boekhoudervaring beschikt (haar man werkt voltijds bij Atlas Copco). “Vraag ons echter niet naar prognoses over omzet- of winstcijfers. We zien wel.”
Zal het initiatief van Rita De Brabander afkomstig uit een familie van manègehouders en haar echtgenote succes kennen ? In het Nederlandse Zeeland huist het bewijs dat zo’n onderneming best leefbaar is. De plaatselijke paardenmelkerij heeft al een stal van 180 dieren. Er is trouwens al een Vlaamse concurrent op komst. Ook in Duffel zijn er plannen voor een paardenmelkerij. “Het aanbod is zo klein in verhouding tot de vraag dat we elkaar niet voor de voeten zullen lopen,” voorspelt Rita De Brabander.
RITA DE BRABANDER EN PATRICK JOLY (PAARDENMELKERS) We moesten uit Nederland zoveel melk meenemen voor vrienden en kennissen dat we besloten zelf een paardenmelkerij uit te baten.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier