SAVONNERIES BRUXELLOISES. DE BELLETJESFABRIEK

Savonneries Bruxelloises is één van de laatste zeepfabrieken van ons land.

“Goede zeep verenigt vijf eigenschappen : ze schuimt, ze hydrateert, ze verbrokkelt niet, ze is zacht en natuurlijk ruikt ze lekker. ” Die ideale zeep, zoals Vincent Laurencin ze beschrijft, is een beetje verwant met de steen der wijzen van de alchemisten van weleer. Ongetwijfeld is het die sfeer die Vincent Laurencin anderhalf jaar geleden verleidde toen hij, samen met twee vennoten, de Savonneries Bruxelloises opkocht. Het Brusselse familiebedrijf is al sinds 1938 gespecializeerd in kosmetische zeep.

Na een overgangsperiode in een voor de sektor buitengewoon moeilijk ekonomisch klimaat (de omzet daalde in 1993 tot 35,4 miljoen), denkt de 35-jarige handelsingenieur het licht aan het einde van de tunnel te ontwaren. “Wij hebben de krisis van het begin van de jaren ’90 later gevoeld dan de andere sektoren, ” legt hij uit. “Bovendien is ons bedrijf sterk op de export gericht en hebben we geleden onder de daling van de dollar. ” Met elf arbeiders en drie (binnenkort vier) produktielijnen, die in 1994 meer dan 350 ton grondstoffen hebben verwerkt, levert Savonneries een harde konkurrentieslag met de grote Europese groepen, zoals het Britse British Soap, en met fabrikanten uit het Verre Oosten die produkten van minder goede kwaliteit tegen erg aantrekkelijke prijzen op de markt brengen. Paradoksaal genoeg is het precies daarom dat Savonneries zijn heil zoekt in een permanente verbetering van de kwaliteit en de flexibiliteit van de produktie. “Die twee troeven moeten we tot elke prijs ontwikkelen, ” zegt Laurencin. “Omdat we zo klein zijn, kunnen we heel snel reageren en ons in een rekordtijd aanpassen aan de bestelling van de klant. Dat is onze kracht en onze originaliteit in vergelijking met de konkurrenten. “

Savonneries Bruxelloises maakt geen grondstof als dusdanig : de fabriek produceert afgewerkte zeep voor partikulieren of multinationals uit de cosmeticasektor. “Onze aktiviteit beperkt zich tot het toevoegen aan de basiszeep van additieven, zoals parfums, kleurstoffen, vetzuren of pigmenten. ” De koper kiest de vorm en het uitzicht : opaak, doorschijnend, gemetallizeerd, zeep met zemelen, met lavendel, enzovoort.

Vandaag lopen de bestellingen weer binnen, zijn er buitengewoon veel nieuwe klanten en wordt gedacht aan een uitbreiding naar de Oosteuropese markt. Savonneries Bruxelloises heeft dus alle reden om de toekomst vol vertrouwen tegemoet te zien.

VINCENT LAURENCIN (SAVONNERIES BRUXELLOISES) “Flexibiliteit en korte produktietijden zijn de sterke punten van de Brusselse zeep. “

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content