Samen tegen de schandalen

Stijn Fockedey

Het management van Facebook wist dat dochterbedrijf Instagram tieners met mentale problemen opzadelt. Het is het zoveelste schandaal. Bij een normaal bedrijf was de CEO al lang ontslagen of opgestapt. Maar Facebook is geen normaal bedrijf.

De Instagram-hetze brak uit na de getuigenis van ex-medewerker. Dit is voor Facebook een gevaarlijker schandaal dan de beschuldigingen over zijn rol in het etnische conflict in Myanmar. In die spanningen speelde de lakse houding van de techgigant tegenover overheidspropaganda en haatspraak een rol, hebben critici uitvoerig gedocumenteerd. Duizenden mensen van de Rohingya-minderheid verloren het leven.

Maar voor de publieke opinie in de Verenigde Staten en Europa was dat een ver-van-mijn-bedshow, terwijl het schandaal over Instagram westerse tieners raakt. De jongste onthullingen geven de politiek, het gerecht en de toezichthouders in het Westen nog meer munitie om Facebook hard aan te pakken. De getuigenis kan aantonen dat CEO Mark Zuckerberg en zijn topmedewerkers al jaren liegen en liever een beetje meer winst maken dan het leed van hun gebruikers te beperken.

Maar een rechter moet Facebook en zijn topmanagement dan wel veroordelen, en dat dreigt een jarenlange en onzekere procedureslag te worden. Een revolte bij de beleggers hoeft Facebook niet te vrezen, daarvoor draait het commercieel te goed. Met meervoudig stemrecht heeft Zuckerberg, als minderheidsaandeelhouder, nog altijd de totale controle. Hij zal ook zijn rechterhand, Sheryl Sandberg, niet onder de bus gooien. Zij weet te veel en heeft genoeg gezag om hem in een lastig parket te brengen. Ze zijn gedoemd samen de schandalen te trotseren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content