RUSSISCHE MAFFIA

Villa’s in grensstreek ?

Uit een rapport van de Nederlandse recherche blijkt dat de Russische maffia momenteel naarstig op zoek is naar luxueuze villa’s in Zuid-Nederland. Volgens het rapport ” Postsovjetcriminaliteit” van het Interregionaal Rechercheteam Noord- en Oost-Nederland gaan de immobiliën “veelal met crimineel geld” én cash over in Russische handen. De politiedienst verwijst naar de aankoop van veertig panden met een waarde tussen de 300.000 en 1 miljoen gulden.

Hoe is de situatie in Vlaanderen ?

“In villawijken rond Antwerpen, net als in Knokke, huizen nogal wat leden van de Russische maffia,” aldus een politiebron die zich met dit soort dossiers bezighoudt. “Maar de criminele oorsprong van de gelden is bijna onmogelijk te achterhalen.”

Een belangrijke partij bij dergelijke immobiliënovereenkomsten is de notaris. In Nederland kwam het notariaat onlangs in een slecht daglicht te staan nadat een Eindhovense notaris nogal lichtzinnig te werk ging bij de behandeling van het vastgoeddossier van “zakenman” Rozenbaum, die begin deze maand werd neergeschoten. De notaris werd verweten dat hij meer dan 25 miljoen gulden cash aannam, wat uitdrukkelijk is verboden door de Notariële Broederschap.

“Ook onze notarissen gaan soms over de schreef,” weet een Vlaamse rechercheur. “Maar huiszoekingen zijn nagenoeg onmogelijk, omdat notarissen zich kunnen verschuilen achter het beroepsgeheim.”

Volgens een ontwerp van wetswijziging moeten notarissen in de toekomst alle verdachte transacties melden aan de Cel voor Financiële Informatieverwerking. “Wat is echter verdacht ?” klinkt het bij de Koninklijke Federatie van Belgische Notarissen. “Crimineel geld heeft geen kleur en de notaris is geen onderzoeksrechter. Wij stelden voor dat de notaris álle aankopen van immobiliën moest melden aan de Cel, maar dat zou hen te zwaar jaarlijks 750.000 dossiers belasten. Nu speelt men de bal door naar de notaris. Als die te strikt is en bijvoorbeeld dossiers van onschuldige cliënten doorspeelt krijgt hij al snel een slechte reputatie. Is hij te laks, loopt hij het het risico medeplichtig te worden aan witwassen. Om dit dilemma op te lossen, zullen we op lokaal of nationaal vlak een instelling oprichten, die als buffer zal fungeren voor de melding aan de Cel.”

WITWASGELD In de toekomst moeten notarissen verdachte transacties melden aan de Cel voor Financiële Informatieverwerking.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content