RUITEN TROEF

Locatie : Edinburgh.

BEURS ZONDER VLOER.

Op 19 juni jl. startte de London Stock Exchange (LSE) met de Alternative Investment Market (AIM), een computerhandel voor middelgrote bedrijven die wegens hun omvang geen “volwaardige” beursnotering kunnen verkrijgen. “Dit type van handel kent een relatief sterker sukses in Schotland dan in de rest van het Verenigd Koninkrijk, ” zegt Ian Philip, de Schotse liaison manager van de LSE. “Het geeft onze KMO’s de kans om openbaar geld aan te trekken zonder dat ze de enorme stap naar de Londense City moeten zetten. “

Volgens professor Grant Baird, direkteur van Scottish Financial Enterprise (de belangenvereniging van de Schotse financiële wereld), versterkt het gebrek aan een echte “beursvloer” de lokale financiële sektor. Hij verklaart : “AIM is een schermenhandel, dus overal en nergens aanwezig. Dat geeft de financiële dienstenondernemingen de kans om zich te koncentreren op de plaats van de ekonomische aktiviteit, weg van de City. Het voordeel : ze voelen de hartslag van de KMO’s en kunnen gerichter beleggen. “

En er is heel wat geld beschikbaar in Schotland. In Edinburgh (het financiële centrum) en Glasgow (de industriële pool) huizen institutionele beleggers die een gezamenlijke portefeuille beheren die groter is dan die van de Frankfurtse kollega’s (zie kaart van Europa). De Schotse levensverzekeringsmaatschappijen beheren samen (omgerekend) 4700 miljard frank, meer dan vier keer zoveel dan tien jaar geleden. Meer dan 200.000 Schotten (één op tien arbeidsplaatsen) werken in de financiële en dienstensektor.

De Schotse tak van de LSE (die overigens tussen de 30 en de 50 % van de partikuliere beleggingen in het Verenigd Koninkrijk voor zijn rekening neemt) is dus niet de enige financiële troef van de regio. Philip (LSE) : “Neen. Maar de AIM heeft het voordeel dat onze financiële sterkte wordt omgezet in extra bedrijfsekonomische kracht. “

Een AIM-notering kost minimaal 2,5 miljoen frank (plus 4 % op het vergaarde kapitaal). De operatie is volgens Philip voordelig vanaf 50 miljoen frank (extra-)kapitaal. Momenteel zijn er 106 bedrijven op de AIM genoteerd. Daarvan zijn er 11 Schotse KMO’s, van high-techondernemingen zoals chipsverwerker Memory Corporation tot en met Celtic Football Club. Philip : “En dat in nog geen half jaar. Het cijfer, dat relatief zal groeien, stemt overeen met onze bijdrage in het Britse BNP (9 %). Bij de gewone beurshandel was dit allesbehalve het geval. “

Een en ander is enigszins vergelijkbaar met Vlaanderen. Schotse KMO’s groeiden door tot ze overnamerijp waren en externe groepen hen (tegen een mooie prijs) kochten van de oorspronkelijke eigenaars. Professor Baird : “Na de overname trok de hoofdzetel dus voor een flink stuk de know-how en de toegevoegde waarde naar de regio Londen. Toch stellen we vast dat de voorbije tien jaar nogal wat KMO’s geen nadeel lijden door hun perifere ligging. Ze profiteren van globale informaticanetwerken en blijven in Schotland. Maar ze groeien vooral door externe financiering. Een manier om deze interne zwakte weg te werken, is de versterking van het eigen vermogen via een beursnotering. Maar een Schot wantrouwt Londense whizzkids en hun buy and sell-logika. Wel, vandaag kunnen onze KMO’ers de beursgang ter plaatse afhandelen met hun familieadvokaat en huisbankier, begeleid door een gespecializeerd team van SFE. Zo wordt de AIM een anker, zoals jullie dat in Vlaanderen noemen. “

GRANT BAIRD (SCOTTISCH FINANCIAL ENTERPRISE) “De beurs versterkt Schotse KMO’s, in plaats van hen over te leveren aan de buy and sell-logika van Londen. “

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content