RUIM BAAN VOOR KLEUR!
Ondernemingen die hun documenten in kleur willen afdrukken, kunnen kiezen uit twee mogelijkheden: enerzijds de multifunctionele copier, anderzijds de laserprinter. Ondanks de dalende prijsspiraal blijft kleur nog altijd duurder dan zwart-wit.
Reacties: e-trends@trends.be
Kleurenprints zijn niet langer een gadget. In de bedrijfswereld wordt almaar meer gebruikgemaakt van kleur. Voor het prijskaartje hoeft u het niet meer te laten. “Zelfs in die mate dat over pakweg vijf jaar de monochrome printers en copiers – waarvan er jaar na jaar minder over de toonbank gaan – helemaal uit het assortiment van de constructeurs zullen zijn verdwenen,” licht Marc David, manager van de ‘office’-afdeling bij Xerox toe. “In 2005 piekte de kleurenmarkt naar ongekende hoogten. Voor multifunctionele copiers steeg de verkoop met maar liefst 80 % en voor laserprinters met 35 %.” Alle constructeurs voeren nu apparaten in hun gamma die zowel zwart-wit als kleur aankunnen. Het totale kostenplaatje blijft echter nog steeds aantrekkelijker voor de eerste oplossing.
Multifunctionele oplossing voor grote oplagen
Onder de kap schuilt bij kleurencopiers dezelfde technologie als bij kleurenlaserprinters. Beide oplossingen maken immers gebruik van de nieuwste generatie polymeertoners. Wat de productiviteit betreft, geldt een ander verhaal. Het ontwerp van multifunctionele apparaten spitst zich over het algemeen toe op zeer grote oplagen. 120.000 pagina’s per maand vormen daarbij geen uitzondering. Bedrijven moeten dan ook een keuze maken uit multifunctionele kleurencopiers/printers en kleurenprinters tout court. De combiapparaten halen bijzonder hoge snelheden. Wegens de prijs wordt dergelijk materiaal in 90 % van de gevallen gehuurd. De klant betaalt per afgedrukte pagina een vaste prijs van 0,07 tot 0,22 euro, afhankelijk van het type van materiaal en van het verwerkte volume. In dat bedrag zitten ook de kosten voor de verbruiksartikelen en de eventuele reparaties.
Voor kleinere oplagen – bijvoorbeeld 2000 prints per maand – is de laserprinter een meer geschikte oplossing. Ook de kostprijs van dergelijke apparaten ligt een stuk lager. De laserprinter is ontegensprekelijk de ideale oplossing voor kleine en middelgrote oplagen: een mailing, een interne brochure… Kleurenlaserprinters halen een afdruksnelheid van ongeveer tien pagina’s per minuut. De prijzen werden fiks verlaagd en er zijn al instapmodellen beschikbaar voor minder dan 300 euro.
“Let echter op voor de kostprijs van bijvoorbeeld de inktpatronen. Die ligt soms hoger dan de aankoopprijs van het apparaat zelf,” weet Frank Demeulemeester, marketingmanager business solutions Konica Minolta België. Bij Xerox leren we ook dat de goedkoopste apparaten met maar voor de helft gevulde tonercartridges worden geleverd!
Laat u niet leiden door ‘resolutie’
Behalve een paginaprijs die gemiddeld twee à drie keer hoger ligt dan die van de multifunctionele copiers, is de gebruiksprijs van een kleurenlaserprinter vooral afhankelijk van de prijs van de toners. Voor elke primaire kleur (bovenop zwart) moet gemiddeld 100 à 150 euro worden neergeteld. Zo’n cartridge heeft een capaciteit van ongeveer 4000 tot 5000 pagina’s bij een tonerdekking van 5 %. De kostprijs van een kleurenafdruk met een printer uit het instapgamma komt dan op 0,10 à 0,15 euro, en dat is toch een stuk voordeliger dan kleurenprints met een inkjetprinter. Met zo’n toestel kan de kostprijs makkelijk het tienvoudige bedragen. De kwaliteit van de fotoafdrukken blijft echter ongeëvenaard en daar behouden de inkjetprinters uiteraard hun concurrentievoordeel.
Houd er ook rekening mee dat niet alle kleurenlaserprinters uit een vergelijkbaar prijsgamma evenwaardig zijn. Uit vergelijkende tests blijkt dat er enorme verschillen op de afdruksnelheid zitten – tot viermaal sneller van het ene tot het andere model – terwijl de kostprijs van een afdruk het dubbele kan bedragen.
En nog een laatste opmerking: “Bij de keuze van een laserprinter mag je je niet laten leiden door de resolutie,” horen we bij Konica Minolta. “Je kunt je beter toespitsen op de kleurdiepte uitgedrukt in bits. De beste apparaten werken vandaag in 8 bits-modus (miljoen kleuren).”
Boris Jancen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier