RUBBER VOOR OVERAL

PETER BAUWENS "We willen de groei zo sterk mogelijk doortrekken." © EMY ELLEBOOG
Wouter Temmerman medewerker Trends

Bekina werd groot met rubberlaarzen, maar scoort vandaag met een nieuwe oplossing tegen waterinfiltratie in gebouwen. Het bedrijf komt uit de Vlaamse Ardennen en is succesvol tot in de metro van Doha.

Bekina Compounds is een specialist in de ontwikkeling en de productie van gekleurde rubbermengsels, in het jargon compounds genoemd. Dat zijn mengsels in vaste vorm met een specifiek doel, zoals brandbestendigheid of waterdichtheid van een gebouw.

Vooral met mengsels voor waterdichtheid gooide Bekina de voorbije jaren hoge ogen. Het lanceerde in 2014 een water-opzwelbare compound onder de naam BeSealed dat betonnen constructies via strips, pluggen of ringen preventief kan beschermen tegen insijpelend water. Met BeSealed mikt Bekina op de bouwsector met specifieke toepassingen in betonbekistingssystemen, vooral voor dammen, metro’s en tunnels. Volgens Bekina Compounds was BeSealed in zijn lanceringsjaar meteen goed voor 1,3 miljoen euro omzet. 2015 was zelfs goed voor een omzet van 1,8 miljoen euro, of een kwart van het totaal.

“En voor 2016 verwachten we 2,5 miljoen euro via BeSealed en 800.000 euro winst”, zegt CEO Peter Bauwens. Van de omzet komt 80 procent via export naar 35 landen. “We deden mooie realisaties in Qatar, Hongkong, Italië en Griekenland”, meldt de verkoopdirecteur Katrien Vandenbroucke. “In het Midden-Oosten groeit het aantal projecten dat op zoek is naar de kwaliteit, de capaciteit en het vermogen van dit product. Zo konden we bijvoorbeeld de tunnel van een nieuwe metrolijn in Doha afdichten. Het zijn projecten die zorgen voor een snelgroeiende naamsbekendheid in die specialistische niche.”

Zelfstandig

Dat er groei in deze markt zit, ligt niet alleen aan de bouwwoede in het Midden-Oosten. De belangstelling voor maatwerk speelt evenzeer een rol. “Almaar vaker komen bedrijven met afdichtingsproblemen naar ons. Ze vragen of wij voor hen een op maat gemaakte oplossing kunnen ontwikkelen en produceren. Ook in huismerken voor nieuwe klanten en markten zien we nog een pak groeimogelijkheden.”

CEO Peter Bauwens wil nog geen boude voorspellingen doen, maar toch zou BeSealed op korte termijn verder moeten kunnen als een verzelfstandigde entiteit. “We bereiden dat voor. BeSealed kan zijn plaats krijgen in onze groep, maar we willen vooral de groei zo sterk mogelijk doortrekken. De bedrijven van Bekina realiseren een ebitda van 20 procent en BeSealed scoort boven dat gemiddelde.”

WOUTER TEMMERMAN

“Projecten zoals de tunnel van een nieuwe metrolijn in Doha zorgen voor een snelgroeiende naamsbekendheid”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content