Roemenen haken af door Belgisch nettoloon

© Photonews

Door de krapte op de Belgische arbeidsmarkt ging het contentmanagementbedrijf Amplexor in Roemenië op zoek naar de broodnodige IT’ers. Maar dat liep niet van een leien dakje.

In België is er een nijpend gebrek aan informatici. 11.700 openstaande vacatures waren er vorig jaar, en volgens Geert Mortier, mede-oprichter en hr-manager van het Leuvense Amplexor, is er geen beterschap in zicht: “Tijdens de crisis viel de vraag nog mee, maar sinds enkele maanden merken we een heropleving.”

Behalve met het bouwen van websites, helpt Amplexor bedrijven ook met het digitaliseren van hun dossierbeheer en het opzetten van elektronische samenwerkingsplatformen. In zijn klantenbestand heeft Amplexor bedrijven als Daikin, KBC, Nationale Loterij en Rabobank. In het kapitaal van het in 2001 opgerichte bedrijf vinden we naast het management ook het durfkapitaalfonds Capricorn Venture Partners.

Drie jaar geleden moest Amplexor voor het eerst klanten laten schieten bij gebrek aan mankracht. Dat was het signaal om buiten de landsgrenzen te zoeken. In het begin wilde Amplexor in Roemenië mensen rekruteren om in Leuven te komen werken. “We wisten dat Roemeense informatici een goede opleiding en werkethos hebben, en dat ze behoorlijk Engels spreken. Dat beeld werd ook bevestigd”, zegt Mortier.

Het sollicitatieproces liep evenwel telkens stuk op het loonvoorstel. “Vooral de simulatie van het nettoloon voldeed blijkbaar niet aan de verwachtingen. De kandidaten wilden hier zo veel mogelijk geld verdienen om later mee terug te keren naar Roemenië. Extralegale voordelen als een bedrijfswagen of een hospitalisatieverzekering kon hen dan ook niet overtuigen.” De enige kandidaat die bij het bedrijf begon, keerde dit jaar terug naar Roemenië omdat zijn vrouw hier geen werk vond. “Bij Amplexor volstaat Engels spreken, maar wie als verpleegster of lerares aan de slag wil, moet ook Nederlands spreken.”

Amplexor Roemenië

Het bedrijf gooide het over een andere boeg en besloot een Roemeense vestiging te openen. Met een lage inkomstenbelasting en technologiehotspots als Timisoara en Cluj beschikt de EU-lidstaat over belangrijke troeven om IT-bedrijven te lokken. Maar opnieuw liep het voor Amplexor niet van een leien dakje: “Ook daar bleek het moeilijk mensen aan te trekken.” Multinationals zwaaien er met hoge lonen en stellen in het oog springende voordelen als een fitnesszaal ter beschikking van hun personeel. Als je daar een kmo in een gewoon huis tegenoverstelt, hebben jongeren hun keuze snel gemaakt.

“Toen we de eerste drie à vier werknemers hadden aangenomen, ging het beter”, zegt Mortier. “Maar het vergt veel inspanning om onze manier van werken over te brengen op nieuwe krachten.” De meer ervaren medewerkers werkten voordien in een klassiek nearshoring-model (nearshoring is activiteiten uitbesteden aan een relatief dichtbijgelegen land met lage lonen, nvdr.), waarbij ze specifieke taken kregen die ze zonder veel kritisch nadenken uitvoerden. Amplexor verwacht een meer proactieve houding. Dat ligt in lijn met de technische evolutie, die de klemtoon van de ontwikkelaars verlegt van het uitvoeren van basistaken naar meedenken met de klant.”

Focus op België

IT-bedrijven die hier actief zijn, hebben dan ook nog altijd een groot aantal Belgische werknemers nodig om met de klanten te praten. “We hebben onze focus op de Belgische schoolverlaters losgelaten en dat was een domme zet”, geeft Geert Mortier toe. Dit jaar stond Amplexor maar op één Campus Recruitment-evenement in plaats van op zes of zeven vorig jaar. Het bedrijf merkt meteen het verschil in lokale instroom. Hoewel de ontwikkelingsactiviteiten naar Roemenië verhuizen, wordt de commerciële kant in België net belangrijker.

Hoe komt het dat we in België niet genoeg IT’ers op de arbeidsmarkt krijgen? Volgens Geert Mortier zijn de initiële IT-cursussen niet aantrekkelijk genoeg. Er gaapt een kloof tussen de praktijk en wat je in je eerste lessen informatica op school leert. Daarmee dreig je scholieren een afkeer van het vak te bezorgen. “Laat hen bijvoorbeeld eerst experimenteren met leuke webpagina’s in plaats van ze direct droge algoritmes te laten uitdenken.” Mortier pleit er niet voor de opleidingen in te korten: “De wiskundige bagage blijft nodig. Je moet er gewoon in slagen dat met praktische voorbeelden te doorspekken en het geheel meer sexy te maken, zodat ook mensen met meer sociale vaardigheden interesse krijgen in het vak, niet het minst vrouwen.”

De kostenbesparing mag volgens Mortier niet de hoofdreden zijn om naar Roemenië te verhuizen. “Die besparing is relatief. In één jaar hebben we de lonen al sterk zien toenemen. Een tweede vestiging op afstand brengt niet te verwaarlozen overheadkosten met zich. Nee, het gaat vooral om het vinden van medewerkers.” Of hij spijt heeft van de beslissing naar Roemenië te gaan? “Helemaal niet. Het blijft de way-to-go. Het ging zeer vlot om onze vestiging te openen en van corruptie hebben we geen last.”

Simon Van Dorpe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content