ROCK-FABRIEK
Bvba Musickness doet het management van dEUS, Belgiës grootste hoop op de (internationale) rockscene.
“I n a bar, under the sea”, de nieuwe cd van de groep, ligt worldwide in de winkel, de Europese toernee draait sinds 1 oktober op volle toeren, en de verwachtingen zijn hoog gespannen. Want sinds de eerste cd, Worst Case Scenario, waarvan er inmiddels 140.000 verkocht zijn, wordt voor hen een internationale doorbraak voorzien : dEUS, de Antwerpse rockgroep rond zanger Tom Barman, staat onder stroom. Het management, bvba Musickness, moet ervoor zorgen dat alles in de juiste plooi valt : contacten met de platenmaatschappij, met de publisher en met concertorganisatoren, het coördineren van de promotie, de merchandising, en vooral ook de juridische opvolging van alle contracten. Wanneer de groep on the road gaat, komt daar nog het tour management bovenop : routes uitstippelen, hotels, vliegtuigen, bussen en catering voorzien, zorgen dat de groep overal op tijd belandt.
Bij Musickness maken de oprichters Filip Eyckmans en Christian Pierre, allebei 25 jaar oud, de dienst uit. En sinds enige tijd draait ook Wim Lenaerts mee, als tourmanager. De drie samenkrijgen voor een fotosessie is moeilijk, er is er altijd wel een ergens op de baan. Want Musickness is ook manager van nog vier andere min of meer verwante groepen : Moondog Jr., Evil Superstars, Heaven Hotel Presents en Die Anarchistische Abendunterhaltung, samen zowat het kruim van de alternatieve rockscene in ons land.
“We begonnen als hobbyisten,” herinnert Christian Pierre zich, “met het organiseren van festivalletjes en dergelijke. We hadden veel muzikanten in onze vriendenkring, ook uit de dEUS-entourage. De eerste mini-cd van dEUS hebben we in eigen beheer opgenomen, waarna we de master verkochten aan het Waalse platenmaatschappijtje Bang ! Later kwam dan de deal met Island. In januari ’94 zijn we officieel met de bvba Musickness van start gegaan.” De jaarrekening van het eerste (extra lange) boekjaar is nog niet rond, zodat Christian Pierre geen juiste omzet of winst kan meedelen. “We draaiden quitte, dat in elk geval. Voor ’96 weet ik dat we tot nu toe om en bij 30 miljoen frank omzet hebben gehaald.” Managers van artiesten werken doorgaans “op procent” (variërend tussen 10 en 20 %) van wat de artiesten realiseren, zo ook Musickness. De groepen halen hun inkomsten uit de optredens voor een Belgisch cluboptreden van dEUS in een zaal van 1500 man ligt de vraagprijs rond 200.000 frank , uit auteursrechten, en vooral uit de voorschotten die de platenmaatschappijen betalen bij het afsluiten van een contract. dEUS vennootschappelijk een cvba haalde in het jongste boekjaar (afgesloten juni ’95) een brutomarge van 6,4 miljoen, en een nettowinst van 2,1 miljoen, zo leert de jaarrekening.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier