Robrecht Bothuyne : ‘VDAB moet een stevig tandje bijsteken’

© belga

Een audit van het Rekenhof is kritisch voor de Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst VDAB. Onder meer het uitbestedingsbeleid kan beter. Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V), die de audit beval, geeft toelichting.

1 Waarom was zo’n audit nodig?

“De VDAB is een belangrijk Vlaams overheidsagentschap, met een budget van 968 miljoen euro in 2021 en meer dan 5000 medewerkers. Het is de regisseur van de Vlaamse arbeidsmarkt. Het is cruciaal dat de mensen en de middelen optimaal ingezet worden. De VDAB besteedt tot een derde van zijn activiteiten uit en daar mocht meer duidelijkheid over komen.”

2 Wat loopt er mank?

“De audit stelt vast dat de keuze van externe partners, de manier waarop die worden aangewezen, en hoe de resultaten opgevolgd worden, ondoorzichtig is. Vaak is de samenwerking ook juridisch incorrect. Bovendien zijn er risico’s dat werkzoekenden geleid worden naar voor hen niet aangepaste dienstverlening. Het belang van de naleving van de contracten met de externe partner staat soms boven dat van de werkzoekenden.”

3 Hoe moet het anders?

“De VDAB moet meer dan één tandje bijsteken om de vele middelen die ze krijgt efficiënt en transparant in te zetten. Verontrustend is bijvoorbeeld dat actie niet systematisch verbonden wordt aan personeel en middelen en dat VDAB geen duidelijk zicht kan bieden op zijn personeelscapaciteit. In diverse nota’s wordt het aantal bemiddelaars respectievelijk op 421, 750 en zelfs 2089 ingeschat.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content