Rijzende zonnen
Het zuidoosten van China is de nieuwe place to be nu in de rest van het land de groei slabakt.
De tijd van de dubbelcijferige groei is voor China weliswaar voorbij, maar wie goed kijkt kan nog altijd gebieden ontdekken die zich ultrasnel ontwikkelen. Gezien de verschuivende stramienen in de Chinese economie, loont het in 2016 de moeite het uitgestrekte land te beschouwen aan de hand van het veranderende toekomstbeeld van zijn steden.
Tien jaar geleden groeide de economie van steden in het binnenland en het westen, waar aan middelen geen gebrek is, zoals Maanshan in de provincie Anhui en Bantou in Binnen-Mongolië, jaarlijks met 20 tot 30 procent. Nu halen ze amper meer dan het officiële nationale gemiddelde van 7 procent. Steden in het noordoosten krijgen te maken met krap krediet, leegstand en demografische verschuivingen.
Andere steden zijn dan weer rijzende sterren. Plekken waar weinig buitenstaanders ooit van gehoord hebben, zoals Guiyang, Xiangyang en Hengyang, schitteren in 2016. Hun economische groei kan 12 procent bereiken. Het toeval wil dat hun namen allemaal het karakter yang bevatten, wat in het Chinees ‘zon’ betekent.
Als hoofdstad van de armste provincie in China stond Guiyang ooit bekend voor zijn ouderwetse staatsbedrijven. Maar tegenwoordig is het een centrum voor ‘big data’. De plaatselijke partijsecretaris Chen Gang was ooit partijbaas van het Chaoyang District in Peking. Kort na zijn benoeming in Guiyang in 2013, ondertekende het Pekinese ZhongGuanCun-wetenschapspark een overeenkomst om een vestiging op te zetten in Guiyang. De Chinese genationaliseerde telecomreuzen hebben in de stad geïnvesteerd in datacenters, en privébedrijven als Alibaba hebben er clouddiensten lopen. Eind 2014 werd een hogesnelheidsverbinding met Guangzhou ingewijd.
Hengyang en Xiangyang zijn klassieke voorbeelden van ‘industriële transferts’. Nu de Chinese kuststeden hoogwaardiger goederen beginnen te produceren, geven heel wat fabrikanten er de voorkeur aan naar het binnenland en de westelijke regio’s te verhuizen. De elektronicafabrikant Foxconn heeft al geïnvesteerd in Hengyang. Met zijn industriepark, arbeidsreserve, behoorlijke infrastructuur en steun van de plaatselijke overheid vormt het een aantrekkelijk pakket voor investeerders.
Heel wat steden krijgen een boost van de stijgende inkomens en consumptie. Urumi, de hoofdstad van Xinjiang en een van de grootste steden in het westelijke binnenland van China, geniet in de komende vijf jaar de snelste inkomensgroei. In dezelfde periode groeit Wuhu in Anhui uit tot China’s groeikampioen als het over consumptiebestedingen gaat, dankzij een sterke arbeidsmarkt en de plaatselijke auto- en uitrustingssectoren.
Die rijzende zonnen weerspiegelen de verschuiving van het groeistramien in China, weg van export en naar import en van de verwerkende industrie naar de diensten. De top tien van rijzende steden telt in 2016 een gezamenlijke bevolking van meer dan 30 miljoen. Op die plekken gaat de Chinese boom gewoon door.
De auteur is directeur van Access China Service, Economist Intelligence Unit.
Qian Liu
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier