Revisor maakt voorbehoud bij jaarrekening ZNJ

Bernard Bigonville (Bigonville, Delhove & Co.), de revisor van de modegroep Gruno et Chardin, maakt voorbehoud bij de jaarrekening van de groep, bekend onder de merknaam ZNJ. Terecht grijpt hij de zware schuldenlast en de onzekere recuperatie van financiële tegoeden bij “een belangrijke klant” aan om een opmerking te maken in zijn verslag.

Met die belangrijke klant wordt de vennootschap Zenexploitation van de familie Ameloot bedoeld. De familie baat tal van ZNJ-winkels uit en leeft sinds enkele maanden in onmin met Gruno et Chardin. Er is een soort van overeenkomst bedongen waarbij het winkelpatrimonium ingebracht wordt bij Gruno et Chardin, in ruil voor een belang van ruim 30 % in de vennootschap. Een transactie die inmiddels gebeurd zou zijn. Maar dat is lang niet voldoende. De schulden – 7,9 miljoen euro tegenover een eigen vermogen van 3 miljoen – hypothekeren het voortbestaan van de vennootschap. Bovendien is Gruno et Chardin verwikkeld in een rist gerechtelijke procedures, omdat de vennootschap verzaakte aan een afbetalingsplan tegenover een schare leveranciers.

Ook is het niet duidelijk of en hoe de familie Ameloot, een van de belangrijkste schuldenaars van de groep, erin zal slagen om tijdig de nodige kredieten te vrijwaren om haar resterende schulden tegenover Gruno et Chardin aan te zuiveren. Dat Louis-Marie Ameloot intussen gedelegeerd bestuurder en aandeelhouder is geworden van de vennootschap, maakt de zaken er alleen complexer op. Ook over een financiële injectie door externe partners is nog niets vernomen, want de vennootschap houdt – naar inmiddels goede gewoonte – de lippen stijf op elkaar.

Op de algemene aandeelhoudersvergadering van 20 juli werd de pers niet binnengelaten. Dat recht heeft het bedrijf, maar het is gebruikelijk – en een bewijs van hoffelijkheid – om journalisten de toegang tot de algemene vergadering niet te ontzeggen. Het was duidelijk dat Gruno et Chardin op die manier ‘lastige vragen’ wilde vermijden. En die vragen zijn er in overvloed. Sinds mei van dit jaar, enkele maanden na de beursgang, zijn de aandeelhouders van de vennootschap grondig gewijzigd. Ook het management onderging ingrijpende veranderingen. Het businessplan dat in het prospectus (van amper acht maanden geleden) aan de beleggers werd gepresenteerd – met voorop een internationale expansie – kan ook onmogelijk uitgevoerd worden in de huidige omstandigheden. Welke boodschap het management aan zijn aandeelhouders ook meegaf, bemoedigend was het allicht niet: het aandeel ZNJ dook 8,5 % lager tot 1,83 euro

L.D.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content