Residentieel. Echt Antwerps Wonen

Twee residentiële projekten uit de Scheldestad verdienen wat meer aandacht.

De Antwerpse kantoor- en winkelmarkt mag dan een moeilijk jaar achter de rug hebben, de ontwikkelaars van residentiële projekten blijven niet bij de pakken zitten.

CARRARA.

Emerald Residence, een flatgebouw van 8 verdiepingen op de hoek van de Quinten Matsijslei en de Quellinstraat, zal in de loop van februari opgeleverd worden. Het complex telt 14 luxueuze appartementen en een riant penthouse, en valt dadelijk op door de centrale, cirkelvormige uitbouw. Die verbindt als een soort scharnier de twee eerder genoemde straten met elkaar.

Elke flat is goed voor 175 m² woonruimte (samenvoeging van twee woongelegenheden is mogelijk). Het dakappartement (met ruime terrassen aan voor- en achterzijde) biedt een beschikbare oppervlakte van 210 m². Het projekt is een initiatief van de NV Moreels Invest, geschraagd door bouwpromotor Goethals uit Sint-Niklaas die samen met twee partners het perceel kocht waar de nieuwbouw verrijst. De Kortrijkse architekt Declercq is de geestelijke vader van het merkwaardige architektonische koncept. De uitvoering is in handen van de NV Algemene Aannemingen J&E Ibens uit Antwerpen.

Een ruime, ingerichte badkamer, douche, drie slaapkamers en een volledig met toestellen uitgeruste “Amerikaanse keuken” zijn in elk appartement standaard. Voor de bevloering van badkamer en doucheruimte wordt hoogwaardige Italiaanse Carrara gebruikt. Op de slaapkamervloeren kunnen potentiële kopers kiezen tussen een wollen voltapijt of natuursteen. In de woonkamer is het scala nog breder : er kan geopteerd worden voor parket, marmer, witsteen of tapijt. Alle flats hebben zowel voor- als achteraan een terras.

Geluidshinder is in deze buurt echter een probleem. Maar de dubbele beglazing met akoestische gasvulling zorgt er naar verluidt voor dat het effekt hiervan binnen in de appartementen tot een minimum wordt beperkt.

Aan de veiligheidsvoorzieningen is veel aandacht besteed. Geen overbodige luxe. Elke flat is aangesloten op een intern videofoonnet en beschikt over een bankkluis met kombinatieslot, een inbraakwerende inkomdeur en een professioneel security-systeem. Onder het gebouw zijn twee parkingniveaus voorzien. De wagens worden met behulp van een autolift op het gewenste parkeerniveau gebracht. Op het gelijkvloers bevindt zich 750 m² commerciële ruimte voorbestemd voor de uitbating van twee winkelzaken.

RESIDENTIE GROENPLAATS.

Eerstdaags wordt op het perceel van 2000 m² dat grenst aan de Groenplaats, de Schoenmarkt/Geefstraat en de Lombardenvest een complex van zes bovengrondse (gelijkvloers + 5 verdiepingen) niveaus en twee ondergrondse bouwlagen (parking op -2 en stockage winkelruimte op -1) gerealizeerd. Het projekt kreeg de naam Residentie Groenplaats mee, en zal in totaal 88 flats omvatten, en 1490 m² winkelruimte en kantoren, respektievelijk op het gelijkvloers en op de eerste verdieping. De parking op het tweede ondergrondse niveau is goed voor 137 plaatsen. De Amerikaanse speelgoedketen “Toys ‘R’ Us” zou één van de gegadigden voor de winkelruimte zijn.

Als bouwheer treedt de NV Lombardia I op. De aandeelhouders van deze vennootschap zijn een aantal Antwerpse families, gesteund door de beursgenoteerde holdingmaatschappij “Imperial Invest”. Het complex is goed voor een investering van een half miljard frank.

RESPEKT.

De stedelijke overheid eist dat deze residentiële nieuwbouw op een passende wijze in het bestaande stedelijke weefsel rond de Lombardenvest en het Bisschoppelijk Paleis wordt geïntegreerd. Een essentiële rol daarin speelt het behoud van de gevel van het voormalige warenhuis “Les Galeries Nationales”. Het architektenbureau Van Denabeele-De Boeck kwam op het (overigens aanvaarde) idee deze historische gevel los te maken van de nieuwbouw en te behouden als een sfeervol decor.

Residentie Groenplaats zal dus vijf verdiepingen en 88 huurflats tellen. Elke typeflat omvat een living met eethoek, keuken, een afzonderlijke slaapkamer, badkamer en berging. De gemiddelde oppervlakte varieert tussen 50 en 90 m². De appartementen richten zich specifiek tot oudere huurders, die er van een kompleet dienstenpakket (gepersonalizeerde dienstverlening gaande van een boodschappendienst, administratieve en medische bijstand, warme maaltijden en gevarieerde animatie) kunnen genieten. Hetgeen de benaming “residentie” in de naam van dit projekt rechtvaardigt.

Deze formule van veilig en beschermd wonen werd uitgewerkt door de BVBA Sonar (in nauwe samenwerking met de vzw Jan Van Rijswijckcentrum) en kombineert een maximale veiligheid met respect voor de privacy van de bewoners. De ingebruikname van de appartementen is voorzien voor eind ’95.

Marc Veldeman

RESIDENTIE GROENPLAATS De historische gevel blijft behouden, maar wordt losgemaakt van het appartementencomplex.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content