‘Rendement met minder risico’

Het fonds BlackRock Global Funds – Global Allocation wil een rendement halen dat vergelijkbaar is met dat van de beurzen, maar met minder risico.

Het fonds BlackRock Global Funds – Global Allocation heeft onlangs zijn 25ste verjaardag gevierd. Het beheert nu meer dan 20 miljard dollar aan activa. Dit topfonds belegt in een breed, wereldwijd gamma van aandelen, obligaties en liquiditeiten. “Het belangrijkste doel is een prestatie neer te zetten die vergelijkbaar is met die van de MSCI World-index, maar met aanzienlijk minder risico’s”, stelt Oscar Pulido, een van de strategen van het fonds.

Diversificatie

“In het verleden werd tussen 30 en 70 procent van de portefeuille belegd in aandelen, terwijl de rest werd geïnvesteerd in renteproducten (20 à 60 %) en liquiditeiten (0 à 30 %)”, aldus Pulido. Met meer dan 700 individuele lijnen is het fonds sterk gediversifieerd. Zelfs de belangrijkste posities hebben een gewicht van minder dan 1 procent.

“We maken gebruik van een heel breed gamma aan financiële instrumenten. Voor particulieren is het vrijwel onmogelijk om dat type van beheer na te bootsen”, zegt Pulido. “Wij zijn geen voorstander van grote verschuivingen in de verdeling van de portefeuille, we geven de voorkeur aan geleidelijke veranderingen. Daarnaast hebben we een vrij tegendraadse kijk op de markt. Wij kopen als iedereen wil verkopen.”

Europa en groeilanden

De selectie van waarden stoelt op een macro-economische analyse. De beheerders geven momenteel de voorkeur aan aandelen. “Bepaalde segmenten zijn vrij duur, maar dat is nog lang niet het geval voor de hele markt. Toch verwachten we dat 2014 niet even voorspoedig zal zijn als 2013 en dat de volatiliteit zal toenemen. Dat verklaart het relatief hoge niveau van liquiditeiten.”

In de voorbije twaalf maanden heeft het fonds zich sterker gepositioneerd in Europese aandelen. “Als de groei herstelt, kan de beursprestatie in Europa in de lijn liggen van die van de Amerikaanse beurs sinds 2009”, verwacht Pulido. Hij ziet ook kansen op de beurzen in de opkomende landen, al beperken de beheerders zich voorlopig nog tot enkele beleggingen in Brazilië en China. “Wij zijn in 2012 grotendeels uit de opkomende markten gestapt, toen iedereen wilde instappen. Maar de terugval van de waarderingen in de laatste maanden heeft onze interesse weer gewekt.”

De analisten van Morningstar kenden een Gold-rating toe aan het fonds, dat volgens hen “alles in huis heeft om een van de beste van zijn categorie te zijn.” Ze verwijzen naar de stabiliteit van het beheersteam en naar de grote middelen die het ter beschikking heeft. “In zijn domein heeft dit fonds de beloften ingelost, met een prestatie hoger dan het gemiddelde in zijn categorie in tien van de elf voorbije jaren, op basis van een uitgebreid gamma veeleer dan op een sterke focus op een klein aantal waarden.”

Blackrock Global Funds – Global Allocation

ISIN-code: LU0171283459

FRÉDÉRIC DINEUR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content