Relatief betaalbaar

In het bescheiden Bredene is het vastgoedpark sinds 2000 verjongd. De prijzen zijn daardoor snel gestegen vanaf 2007. Sinds twee jaar stabiliseren ze geleidelijk.

Bredene heeft het imago van een bescheiden kampeergemeente, maar het landschap is er grondig veranderd. Niet vlak aan de zee uiteraard, dat blijft beschermd gebied. Maar iets verderop, achter de Koninklijke Baan, is 70 à 80 procent van de gebouwen nog geen vijftien jaar oud. De nieuwbouw heeft evenwel het ‘dorpskantje’ van de gemeente niet aangetast, waardoor ze relatief betaalbaar blijft.

De prijzen, die de jongste jaren te snel waren gestegen, vertonen sinds 2011 de neiging te stabiliseren. In 2012 was er een algemene prijsdaling. Vorig jaar stabiliseerden de prijzen, behalve voor de woonhuizen. Het segment van de appartementen ging nog met 1 procent vooruit naar een referentieprijs van 249.000 euro. Bij de villa’s steeg die met 3 procent naar 350.000 euro. Voor het beperkte aantal verkochte woonhuizen werd een stijging met 13 procent genoteerd tot een (kleine) referentieprijs van 265.000 euro.

In nieuwbouw is de prijsvork (2000 tot 2500 euro per vierkante meter) het minst breed. De gemiddelde prijs bedraagt 186.000 euro. Dat is ook exact de gemiddelde prijs die gevraagd wordt voor de belangrijkste ontwikkeling die er momenteel op de markt is (en die geen prijsstijging gekend heeft): het Ostendiaproject.

Jo Loy van het agentschap Imma Loy ziet de prijzen standhouden, maar tegelijk laten de transacties langer op zich wachten. “De verkopers zijn niet geneigd hun prijs te laten zakken en bij de kopers is de tijd van de impulsaankopen voorbij. Tot vier jaar geleden — zelfs gedurende de crisis — gebeurde het wel dat mensen in een weekend verschillende locaties bezochten, een keuze maakten en meteen tot de aankoop overgingen.”

Loy ziet de onzekerheid bij kandidaat-kopers toenemen, onder meer door de veranderingen die er in de regelgeving rond vastgoed zitten aan te komen. “De woonbonus, nu een gewestelijke materie, wordt in 2015 hoogstwaarschijnlijk aangepast en kan dan minder voordelig uitvallen. Ik denk dat de lokale belasting op tweede verblijven afgestemd zal worden op onze buurgemeente Oostende. Die heeft die taks in één klap met ruim 50 procent opgetrokken naar 1000 euro. In Bredene is dat voorlopig nog 612 euro. Het is ook mogelijk dat de huurtaks niet langer berekend wordt op basis van het geïndexeerd kadastraal inkomen, maar rechtstreeks afgaand op de reële huurprijs. Dat zijn allemaal elementen die de keuze van de kopers beïnvloeden en hen ertoe aanzetten meer dan gewoonlijk aan het rekenen te slaan.” De onzekerheid heeft sommigen er zelfs toe gebracht om bij de concurrentie te gaan aankloppen: “De vastgoedmarkt in Spanje en Turkije is financieel zeer concurrentieel geworden”, geeft de makelaar toe.

CÉCILE VANDERNOOT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content