REKBARE NOOD

Meubelbedrijf Eikenlo uit Eeklo draait weer ; Verschaeve uit Torhout zoekt nog een oplossing. De Belgische meubelindustrie wil actie, de Vlaamse regering een gesprek.

“Als het slecht gaat met de economie, dan voelen de meubelverkopers dat het eerst.” Deze volkswijsheid zegt het : de meubelsector is erg conjunctuurgevoelig. De nood om meubels te vervangen is immers zeer rekbaar. De Belgische producenten voelen dat : terwijl in ’95 onze economie groeide met 2,3 %, daalde de omzet van de Belgische meubelfabrikanten met 2,1 %.

Febelhout-Vlaanderen ontwaart de ergste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. In het tweede kwartaal van ’95, weet Febelhout, viel de bezettingsgraad van de productiecapaciteit van de Belgische meubelsector terug tot 77 %, het laagste peil sinds 1986. Belgen sparen dan ook verwoed. En er is de concurrentie uit Oost-Europa én uit de Europese Unie.

Meubelfabriek Verschaeve uit Torhout is desbetreffend zeer illustratief. Eind ’95 nog wou de Vlaamse financieringsgroep Lessius Verschaeve, goed voor 139 jobs, overnemen. Vandaag haakt Lessius af. Aan haar voorwaarden een orderboekje van 200 miljoen frank én een profilering als toeleverancier is niet voldaan. In het Oost-Vlaamse Eeklo kan de afgeslankte collega-concurrent Eikenlo weer aan de slag.

Begin de jaren ’80, toen de sector ook rake klappen kreeg, bracht de devaluatie van de frank nog soelaas. Vandaag overleeft de sector, in de hoop dat de productiecapaciteit niet volledig is afgebouwd eenmaal de markt herneemt. Hoe moeilijk dat is, ervaart Verschaeve. De belangrijkste Franse klant, de keten Conforama, waarvoor het tot voor kort goedkope dennenhoutenmeubels fabriceerde, is het kwijt. Conforama heeft, net als het ook al Franse But, Verschaeve vervangen door Roemeense producenten. Die hebben de grondstof (eik) voor meubels naar Franse smaak én zijn tot 40 % goedkoper. Inzicht in industriële productie, ontwerp en marktgericht denken kregen de Roemenen samen met kapitaal uit Duitsland. Zo is de cirkel rond : westerse bedrijven exporteren kapitaal en knowhow naar Oost-Europa waardoor ze de productiecapaciteit hier verder ondermijnen.

De Vlaamse meubelsector kampend met een te zwak imago wil het tij keren via een actieprogramma. Minister-president Luc Van den Brande ( CVP) heeft al laten weten dat een dergelijk plan kadert in zijn clusterbeleid. Alle hoop is momenteel gericht op extra steun voor onderzoek evenals op de realisatie van een charter van de Vlaamse meubelfabrikant.

Of een verlaging van de loonkosten in exportgerichte en arbeidsintensieve sectoren, zoals Febelhout wil, ook op Van den Brandes agenda staat, blijft echter de vraag.

MEUBELFABRIEK VERSCHAEVE Lijdt, net zoals de hele Belgische meubelsector, onder de goedkope Oost-Europese productie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content