Reizen te allen prijze

Y ves Dubus gaat de virtuele toer op: de Franse groep Travelprice.com gaf hem de leiding over hun kersverse dochtermaatschappij in Brussel. Travelprice.com is het eerste reisbureau in België dat zich uitsluitend op internet richt.

Dubus, die in 1960 in Brussel werd geboren, maakte al heel jong kennis met vreemde culturen. Zijn vader was magistraat in Congo. In 1967, toen de eerste missie van zijn vader afliep, keerden ze naar België terug. Dertien jaar later reisde de familie Dubus opnieuw naar Afrika af. Bestemming: Kaapstad in Zuid-Afrika.

In 1987 behaalde hij daar zijn diploma in de politieke wetenschappen en besloot hij in Brussel mee te doen aan een diplomatenexamen. Omdat zijn diploma in België niet erkend was, zag hij zijn ambassadeursdromen in rook opgaan. En zo besloot deze Afrikakenner zijn geluk in de toeristische sector te beproeven.

Hij kwam in dienst bij Transcontinental-Generalcar en bood zich als vrijwilliger aan om het computergestuurde reserveringssysteem Sabre te leren gebruiken. Maar het bedrijf zette het project stop. Teleurgesteld ging Yves Dubus werken voor Wagonlits, dat wel van Sabre gebruik maakte. De overstap duurde maar drie maanden. “Toen ik de verplichte cursussen volgde om dit systeem te gebruiken, kreeg de opleider door dat ik het even goed kende als hij. Hij zei me dat Sabre een verkoopverantwoordelijke zocht voor België.” De Brusselaar bleef tot 1992 bij Sabre werken.

Op dat moment begon het reisbureau, waarin hij enkele jaren eerder had geïnvesteerd, goed te draaien. Samen met twee vennoten werkte hij er vier jaar lang. Toen Dubus zijn aandeel in het bureau wilde verhogen, stuitte hij op problemen. Hij liet het bureau voor wat het was.

Amadeus, de Europese concurrent van Sabre, wierf hem aan als verkoopverantwoordelijke voor België. In 1998 stelde men hem voor om de groeimogelijkheden van het bedrijf, met name op het vlak van internet, in de hoofdzetel in Madrid te bestuderen. Familieomstandigheden noopten hem er echter toe zijn Spaanse avontuur in juli 1999 te beëindigen.

Na zijn terugkeer in België bracht hij korte tijd op de transportafdeling van Siemens door. “Ik heb toen contact opgenomen met een vroegere collega bij Amadeus die nu voor Travelprice.com werkt. Wij hebben elkaar gevonden: hij wilde een internationale doorbraak en ik vond bij Siemens mijn gading niet.” Het avontuur kan beginnen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content