Reizen om te spenderen

Het gaat prima met het internationaal toerisme. Zegt het gremium van de sector, de WTO.

De World Tourism Organisation groepeert negentig procent van de bestaande landen en brengt elk jaar gedetailleerde cijfers uit over het mondiaal toerisme. Voor 1996 waren het jubelkreten alom, de toeristische recette op wereldschaal bereikte namelijk een recordpeil van 592 miljard dollar, wat een stijging van 4,5 % betekent ten overstaan van 1995.

In dat cijfer zit alles verwerkt, van zakenreizen via toeristentrips tot schoolreizen, als er maar één nacht buitenshuis overnacht is. De top-vijf van landen met het grootste aantal bezoekers veranderde in de loop der jongste jaren nauwelijks. Frankrijk (61,5 miljoen bezoekers) staat stevig vooraan, gevolgd door de Verenigde Staten (45 miljoen), Spanje (41), Italië (35,5) en China (26). Die laatste natie vormt in vergelijking met 1995 de enige nieuwkomer en drumde Groot-Brittannië (nummer 6 met 25,5 miljoen bezoekers) naar plaats zes. In de top-20 vertonen Hongkong (+14,5 %), Italië (+14 %) en Turkije (+11 %) de grootste groei. Tot de zeldzame verliezers behoren Griekenland (-4 %) en Oostenrijk (-3 %).

Wat de ontvangsten betreft, blijven de Verenigde Staten de nummer 1. Het toerisme bracht er vorig jaar ruim 64 miljard dollar op. Spanje klimt twee plaatsen (van 4 naar 2) en komt uit op 28,5 miljard dollar, Frankrijk verliest er eentje (van 2 naar 3) met 28 miljard, Italië staat op 4 ook één trapje lager (27,5 miljard) en daarop volgt Groot-Brittannië (20,5 miljard). De grootste sprong inzake inkomsten maken Turkije (+32 %) en China (+20 %).

Interessant blijken de regionale evoluties. Neem nu Afrika. Bestemmingen als Zimbabwe, Oeganda, La Réunion (Frankrijk) of Tanzania zitten duidelijk in de lift met een groei in aantal bezoekers van telkens meer dan 10 procent. Opmerkelijk is dat Tunesië stilaan volledig uit de gratie valt. In Midden- en Zuid-Amerika winnen vooral Honduras, Cuba en Jamaica. De verliezers heten hier Costa Rica, Chili en Guatemala. En tenslotte scoren in Azië de Filipijnen, Japan, Hongkong en daarbuiten ook Australië schitterend.

Een laatste kanttekening bij deze over het algemeen zeer gunstige cijfers ; er kan niet uit afgeleid worden of burgers van één bepaald land nu meer of minder gaan reizen. In ons land gaan de toeristische bestedingen de jongste jaren nog nauwelijks vooruit. Wel boekt de Belg meer en meer via het reisagentschap, wat de omzet van de georganiseerde reisindustrie opdrijft. Zo’n kwart van de reizen van de Belgen is tegenwoordig via een reisagent of touroperator besteld. Wat de valse indruk wekt als zouden de Belgen nu veel vaker de vakantieschoenen aantrekken dan enkele jaren geleden.

MARK VRIJENS

Frankrijk Blijft de onbetwiste toeristische topbestemming met 61,5 miljoen bezoekers in ’96.

De Verenigde Staten De grootste toeristische verdiener van ’96.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content