Rederijen CMB.TECH en Golden Ocean fuseren

CMB.Tech

De Antwerpse maritieme groep CMB.TECH – het voormalige Euronav – wil fuseren met de Noorse drogebulkrederij Golden Ocean Group. Dat maakten beide beursgenoteerde bedrijven dinsdagavond bekend. “De fusie zou een van de grootste gediversifieerde beursgenoteerde maritieme groepen ter wereld creëren met een gecombineerde vloot van meer dan 250 schepen”, luidt het.

Begin maart verwierf CMB.TECH al voor bijna 1,2 miljard dollar 40,8 procent van Golden Ocean. Het kocht dat belang van de Noorse scheepsmagnaat John Fredriksen, die olietankerrederij Frontline controleert. Golden Ocean werd in 2004 afgesplitst van Frontline.

Nu willen CMB.TECH en Golden Ocean fuseren. Nog dit kwartaal willen ze daarover een finale overeenkomst sluiten, om de fusie in het derde kwartaal af te ronden. De deal is afhankelijk van de gebruikelijke goedkeuringen van regulatoren.

Verdeling aandelen

Golden Ocean, met hoofdzetel op Bermuda, heeft beursnoteringen in Oslo en New York. In het kader van de fusie zouden aandeelhouders per aandeel van de drogebulkrederij 0,95 nieuw uitgegeven aandelen van CMB.TECH krijgen. Eens de deal rond is, verwatert het belang van de CMB.TECH-aandeelhouders tot 70 procent van de fusierederij, terwijl de Golden Ocean-aandeelhouders de overige 30 procent in handen krijgen.

CMB.TECH wil van een specialist in het transport van olie vervellen naar een gediversifieerde maritieme groep met een focus op decarbonisatie. “Door CMB.TECH en Golden Ocean te fuseren, zouden we een nieuwe grote stap voorwaarts zetten in het uitbouwen van onze toonaangevende gediversifieerde maritieme groep”, licht CEO Alexander Saverys toe.

Golden Ocean verdwijnt dan uit Euronext Oslo en de Nasdaq. CMB.TECH zal dan naast zijn noteringen in Brussel en New York ook een notering in Oslo nastreven, luidt het.

De familie Saverys controleert ruim 90 procent van CMB.TECH na een openbaar overnamebod. Dat volgde op een conflict tussen de Saverysen en Frontline, dat enkele jaren geleden ook een aanzienlijk belang in het toenmalige Euronav had. Beide aandeelhouders waren het oneens over de koers die de rederij moest gaan varen.

250 schepen

Volgens Saverys zou de gecombineerde vloot uit “meer dan 250 moderne schepen verspreid over vijf scheepvaartdivisies” bestaan. “De waarde van onze vloot zou meer dan 11 miljard dollar bereiken, en in combinatie met onze beursnoteringen en verbeterde liquiditeit in onze aandelen, zullen we over alle nodige slagkracht beschikken om te blijven investeren in onze vloot en kansen te grijpen.”

Golden Ocean-CEO Peder Simonsen wijst erop dat de vloot van de Noorse rederij “zeer complementair” is met de drugebulkschepen van CMB.TECH. “Deze transactie stelt ons in staat om onze klanten een nóg breder dienstenaanbod te bieden, onze medewerkers meer groeimogelijkheden te geven en – last but not least – duurzame waarde te creëren voor onze aandeelhouders”, klinkt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content