Recycleerbare pizzadozen met 3D-technologie

WIE

Sébastien Laloux (31)

IS

Oprichter van BWAT, een start-up die recycleerbare verpakkingen maakt voor voedingsproducten.

WAS

Laloux begon zijn loopbaan in de evenementensector, onder andere bij Eponym, een specialist in de organisatie van beurzen en standenbouw. Nu heeft de Brusselaar BWAT opgericht, een bedrijf dat recycleerbare verpakkingen ontwerpt en maakt voor voedingsproducten. “Ik kwam op het idee toen ik in 2020 in het Italiaanse San Gimignano een vuilbak zag die speciaal was ontworpen om pizzadozen op te stapelen. Pizzadozen zijn bij de meest vervuilende producten er wereld, want er worden er jaarlijks 4 miljard weggegooid, waarvan 17 miljoen in België. En zoals bekend kunnen die dozen niet zomaar bij het oud papier worden gegooid.”

“Eigenlijk ben ik aan mijn project begonnen via het springplankstelsel naar zelfstandige van de RVA. Ik was toen een tijd werkloos maar kon toch gedurende een periode van één jaar werken aan een project om mij als zelfstandige te lanceren.”

WIL

Laloux heeft een reycleerbare doos in polypropyleen ontworpen, een soort plastic dat geurloos, onbreekbaar maar recycleerbaar is. “Met 3D-technologie hebben we een prototype kunnen maken met een diameter van 33,5 centimeter, iets groter dan de bestaande pizzadozen. Het is plooibaar waardoor het in een vaatwasmachine kan worden gestoken.” Laloux startte met een beperkt kapitaal van 15.000 euro dat hij via crowdfunding heeft opgehaald. Er zijn al verschillende honderden bestellingen, en ondertussen zijn er niet alleen contacten gelegd met pizzeria’s. “Ook bakkers en restaurants willen er voor thuislevering gebruik van maken. Ik hoop in het Brusselse tegen eind dit jaar een netwerk van herbruikbare verpakkingen die worden verzameld, gewassen en opnieuw gebruikt.”

VRIJE TIJD

Scouts.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content