Rechtstreeks naar China
Via het fonds DWS Invest China Bonds hebben beleggers rechtstreeks toegang tot Chinese obligaties in renminbi, de officiële valuta van de Volksrepubliek China.
KARINE HUET
Rechtstreeks beleggen in bedrijfsobligaties in renminbi, de officiële valuta van de Volksrepubliek China, is allesbehalve eenvoudig. Op de obligatiemarkt van Hongkong bestaat de mogelijkheid om obligaties in Chinese munt te kopen pas sinds 2010. Dat de Chinese overheid die markt heeft geopend, getuigt van haar ambitie om haar munt een internationale reikwijdte te geven.
Om toegang te krijgen tot die nieuwe markt, hebben particuliere beleggers geen andere keuze dan een beroep te doen op een beleggingsfonds. DWS Investments heeft in augustus 2011 het fonds DWS Invest China Bonds gelanceerd, dat in zulke effecten investeert. We praatten met Torsten Harig, senior productspecialist Fixed Income bij DWS.
TRENDS. Is het niet moeilijk om te beleggen in obligaties van Chinese bedrijven?
TORSTEN HARIG. “Beleggen in Chinese bedrijven vergt inderdaad kennis van zaken. Alleen Chinese beheerders die ter plaatse gevestigd zijn, beschikken over de nodige deskundigheid. Dat is de reden waarom we het beheer van dit fonds volledig in handen van het in Hongkong gevestigde Harvest hebben gegeven. Twee derde van de bedrijven in dit fonds zijn Chinees, het andere derde deel bestaat uit multinationals die obligaties hebben uitgegeven in renminbi, zoals Veolia Environment en Bosch und Siemens Hausgeräte (BSH). Met die laatste kunnen we het conservatieve profiel van het fonds versterken en de inherente risico’s zo veel mogelijk beperken.”
Waarom zouden beleggers belangstelling moeten hebben voor obligaties in Chinese munt?
HARIG. “Daar zijn meerdere goede redenen voor. Om te beginnen, leveren obligaties in euro en zelfs in dollar een zeer laag rendement op, vooral als we binnen het segment van de kwaliteitsobligaties blijven. Om een aantrekkelijk rendement op te strijken, moeten beleggers naar de opkomende markten trekken, en daar maakt China deel van uit. Veolia biedt bijvoorbeeld een rendement van 1,55 procent op vijf jaar voor een uitgifte in euro. Dat rendement stijgt tot 4,55 procent voor een uitgifte in renminbi. Een andere goede reden is het stijgingspotentieel van de renminbi, die goed wordt gecontroleerd door de Chinese overheid.”
Op welk rendement mogen beleggers rekenen met uw fonds?
HARIG. “Dat valt moeilijk te zeggen. We hebben geopteerd voor een zeer conservatief beheer. Het fonds kan maximaal 20 procent van het kapitaal beleggen in hoogrentende obligaties. Het gemiddelde rendement van de emissies in de portefeuille bedraagt op dit moment 4 procent. Maar niemand kan zeggen in welke richting de renminbi evolueert. We denken dat de munt op korte termijn stabiel blijft en op lange termijn zal stijgen.”
DWS Invest China Bonds
ISIN-code: LU0632805262
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier