RECHT OP SUBSIDIES ?
De Kamer voor Handel en Nijverheid van Limburg wil bedrijven helpen om maximaal gebruik te maken van de bestaande subsidiemogelijkheden.
Ruim de helft van de bedrijven is niet of slecht geïnformeerd over subsidiemogelijkheden. Dat bleek uit een onderzoek van professor Rik Donckels ( KUB) uit 1992. Die cijfers blijven ook vandaag realistisch, vindt Jos Spilstijns, directeur van de Kamer voor Handel en Nijverheid van Limburg. Daarom startte de Kamer, samen met de Generale Bank, een informatieproject. De dienst subsidie-advies moet bedrijven helpen om maximaal gebruik te maken van de bestaande subsidiemogelijkheden. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de gespecialiseerde databank EuroFinder van de Generale Bank. “Op basis van een aantal parameters selecteert die databank automatisch, en numeriek tot op de centiem welke subsidies een bedrijf krijgt,” weet Jos Spilstijns.
Vandaag zijn er tachtig instanties op gemeentelijk, provinciaal, gewestelijk, federaal en Europees vlak, die 500 subsidiemaatregelen in huis hebben. Bovendien zijn er voortdurend wijzigingen, maandelijks twintig. De subsidies reiken van expansiesteun, via milieu tot werkgelegenheid. “Die complexe regelgeving is geen positieve zaak voor de ondernemer,” beseft Spilstijns. “Elke Belg wordt verondersteld de wet te kennen. Maar het Belgisch Staatsblad leest natuurlijk niet zo vlot als Trends,” grijnst de directeur van de Limburgse Kamer fijntjes. “Het is de zoveelste illustratie dat de Kamer de link vormt tussen de bedrijven en de overheid. Eerstelijnsinformatie kan blijkbaar niet door de overheid worden gegeven.”
Naast de dienst subsidie-advies opende de Kamer voor Handel en Nijverheid van Limburg, in samenwerking met de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) eind september ook een tewerkstellingsloket. Het informeert bedrijven over overheidssteun op het gebied van tewerkstelling. En deze week organiseert de Kamer een opendeurweek met als thema “Doe zaken met de overheid”. Een informatieloket, workshops en zitdagen moeten de bedrijven wegwijs maken op het gebied van subsidies, internationale handel en overheidsopdrachten.
Het orderboekje van de Limburgse Handelskamer is in ieder geval aardig gevuld. Inmiddels reageerden zo’n tweehonderd bedrijven op het subsidieproject, in alle sectoren en van alle dimensies. Voor amper 5000 frank krijgt elk bedrijf een computersimulatie met mogelijke subsidies. Met daarbij de wetteksten en de nodige formulieren. “De Kamer heeft geen zicht op het soort investeringen die de bedrijven plannen. De gesprekken zijn discreet, we hanteren een bepaalde deontologie. Eind dit jaar evalueren we weliswaar de kwaliteitsopvolging van de dienstverlening.” Vaak zijn bedrijfsleiders verrast dat een bepaalde tegemoetkoming ook voor hen geldt. Uit één voorbeeld bleek alvast dat een nieuw bedrijf, dat 9,5 miljoen frank investeert, recht heeft op 2,6 miljoen frank subsidies.
JOS SPILSTIJNS (KAMER VOOR HANDEL EN NIJVERHEID VAN LIMBURG) Berekent tot op de centiem de subsidies voor investerende bedrijven.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier