Recessie in ICT?

Het gevaar bestaat dat de Amerikaanse economie afstevent op Japanse toestanden.

Belandt de Amerikaanse economie in een recessie of niet? Vorige week kon u in deze kolommen lezen dat het risico op een krimpende Amerikaanse economie in 2001 eerder klein is. Niet iedereen is het echter met die stelling eens. Een van de pessimistische stemmen is die van Stephen Roach, de hoofdeconoom van zakenbank Morgan Stanley Dean Witter. Roach vraagt zich zelfs af of de VS “the next Japan” is. Met andere woorden, zou een deflatie als in Japan ook de Amerika voor jaren in haar greep kunnen houden? De Amerikaanse economie is echter totaal verschillend van de Japanse. Ja, de technologieaandelen waren overgewaardeerd, maar in tegenstelling tot Japan is het banksysteem in de Verenigde Staten gezond, zijn de Amerikaanse arbeids- en productmarkten flexibel en werden er op de Amerikaanse vastgoedmarkt geen bellen geblazen.

“Dat de VS besmet raken door de Japanse ziekte is daarom klein, maar dat betekent niet dat de grootste economie van de wereld te kampen kan krijgen met een heel eigen gezondheidsprobleem,” waarschuwt Roach. “De meeste Amerikanen zijn er heilig van overtuigd dat de neergang van de Nasdaq-index een geïsoleerd incident geweest is, zonder al te veel schade voor de financiële wereld en de reële economie. Daar heb ik echter ernstige twijfels bij.”

Roach maakt zich vooral zorgen om de boom op de ICT-markt, die het spiegelbeeld van de Nasdaq-bubbel was. “De succes van Nasdaq verpersoonlijkte de culturele overtuiging van een aanhoudende ICT-geleide nieuwe economie,” zegt Roach. In de tweede helft van de jaren ’90 spendeerden bedrijven jaarlijks 13% meer aan ICT-investeringen, in 2000 dikte het IT-budget zelfs aan met 20%. “Deze investeringsboom heeft de productiviteit van de economie gevoelig opgekrikt maar is tegelijk verder gegaan: er is overcapaciteit in sectoren als telecom en internet service providers. Deze investeringscylcus heeft nu een cyclische overdrijving bereikt. Net zoals recessies in het verleden overcapaciteit in de industriële sector uitgomden, zal deze recessie hetzelfde doen met de excessen van het informatietijdperk. In het eerste kwartaal van 2001 zou de groei van de IT-investeringen terugvallen naar nul. Gezien de jongste vier jaar de VS-economie ongeveer een kwart van z’n groei dankte aan de IT-boom, zal dat een hele schok zijn voor de reële economie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content