RealDSL: verleiding voor veelsurfers

Internet à volonté, dat is het recept van de nieuwe provider RealDSL. Verstokte surfers downloaden zoveel muziek, software en films als ze willen voor een vast maandelijks bedrag. Stichtend voorbeeld of kortstondig experiment?

RealDSL is een nieuw initia- tief van RealRoot, een be- drijf uit Schoten dat zich vooral toelegt op hosting, het op het web plaatsen van grote websites. Zaakvoerder Cain Ransbottyn wijst op bekende klanten als Woestijnvis en Mr. Bookmaker, en op jongerensites als LookNMeet of Zattevrienden.be. Realroot heeft servers in België, in de buurlanden en sinds kort ook in Praag.

“We sluiten contracten af met grote telecomleveranciers om de inhoud van die sites naar de surfers te brengen. Dat is eenrichtingsverkeer, van onze servers naar de buitenwereld, terwijl het contract in beide richtingen geldt. Daarom zijn we nu ook een internetprovider, want dan creëren we een gegevensstroom in de andere richting: van internet naar ons en zo naar onze abonnees. Het gaat erom de gekochte capaciteit zo efficiënt mogelijk te gebruiken,” legt Ransbottyn uit.

Liever computerfreaks

Die werkwijze is volgens de zaakvoerder de belangrijkste reden waarom RealDSL zo vrijgevig kan zijn. Klanten betalen een goede 47 euro per maand – meer dan bij andere ADSL-providers – maar mogen zoveel gegevens doorsluizen als ze willen, van en naar internet. “Eerdere experimenten liepen fout, omdat de providers telkens zelf moesten betalen voor het dataverkeer van hun gebruikers,” aldus Ransbottyn. Overigens is er bij RealDSL, net als bij veel buitenlandse providers, sprake van een Fair Use Policy. Vrij vertaald: echt ongelimiteerd is de aansluiting niet, maar zolang het gebruik redelijk blijft, wordt er niet ingegrepen.

Providers spreken over limieten van 10 of 15 gigabyte in de wetenschap dat velen niet eens aan een tiende van die hoeveelheid geraken. Occasionele surfers en zware gebruikers houden elkaar in evenwicht. RealDSL mikt op die laatste groep en kan dus niet compenseren. “Klopt,” geeft Ransbottyn toe. “Maar ik heb in mijn situatie liever ervaren computerfreaks als klant dan beginnende internetters. Die downloaden misschien niet veel, maar doen wel vaak een beroep op de klantendienst. En dat is een enorme kostenpost.”

Iedereen draadloos

Schrik voor juridische problemen heeft Ransbottyn niet: “Als provider weet je dat veel van de grote downloaders films en muziek van het net plukken. Maar dat geldt niet alleen voor ons.” RealDSL wil rond de standaard internetaansluiting ook nevenproducten lanceren. Voor bedrijven wordt een pakket overwogen waarbij een aantal diensten via internet aangeboden worden: “In plaats van zelf voor een mailserver te zorgen, gebruikt u de server die bij ons staat. Daardoor kunt u professionele apparatuur gebruiken én de kosten delen met andere gebruikers. Hetzelfde geldt voor software, bijvoorbeeld een boekhoudpakket.” Ransbottyn wil zijn klanten ook toelaten hun RealDSL-aansluiting te gebruiken als draadloos toegangspunt en dat te commercialiseren. “Voorbijgangers kunnen via uw verbinding surfen door een sms-bericht te sturen. De inkomsten worden gedeeld tussen RealRoot en de abonnee.” Hij denkt ook aan telefoongesprekken of erotische inhoud als extraatje bij een abonnement.

Op termijn kan RealDSL in de etalage geplaatst worden, vindt Ransbottyn. “Toen Scarlet in ons land Tiscali overnam, betaalden ze 300 euro per klant. Als ze mij binnen drie jaar evenveel bieden, twijfel ik niet. Maar ik denk dat u beter kunt kijken naar de meerwaarde die u een andere partij biedt. Het bundelen van diensten wordt de norm.”

Raphael Cockx

Idee: de aansluiting gebruiken als draadloos toegangspunt en dat commercialiseren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content