RAIDER VAN BEROEP

De mediaketen Fnac lonkt naar het Britse Darty, de eigenaar van Vanden Borre. Het geld komt deels van Vivendi. Diens voorzitter Vincent Bolloré ziet Fnac als een verlengstuk van zijn media-ambities.

Vivendi-patron Vincent Bolloré is op zijn 64ste activistischer dan ooit. Op de jaarvergadering van Vivendi vorige week in de Parijse Olympia – eigendom van Vivendi – dreigde hij ermee de betaalzender Canal+ te sluiten. De zender verloor vorig jaar 250 miljoen euro en stevent dit jaar af op nog erger. “Op een zeker moment moet je de kraan dichtdraaien”, zei Bolloré. De groep Canal+ maakte internationaal nog wel 542 miljoen euro bedrijfswinst, maar Bolloré is gevoelig voor de resultaten van zijn media-activiteiten. Vorig jaar gaf hij nog bijna 3 miljard uit om zijn participatie in Vivendi te verhogen van 5 naar 14 procent.

Bij Fnac trekt Vivendi het kapitaal met 159 miljoen op. Als de overname van Darty slaagt, verdrievoudigt Fnac zijn aantal winkels tot ongeveer 600, onder meer dankzij Vanden Borre.

Zelf gaat Bolloré meestal voorzichtiger te werk bij zijn raids sinds hij in 1981, op zijn 29ste, samen met een broer de failliete papierfabriek van zijn ruziënde Bretoense familie voor 4 francs overnam. Vincent Bolloré is geboren in Boulogne-Billancourt, kreeg een elite-opleiding en werkte nadien met een master in zakelijk recht voor de Compagnie financière Edmond de Rothschild. Het was van Edmond de Rothschild zelf dat hij zijn failliete familiebedrijf overnam. Hij sloot een akkoord met de arbeiders – werk in ruil voor loonsverlaging – en begon speciale plasticfilm te produceren. In 1985 stond Bolloré Technologies op de tweede markt van de Parijse beurs. De Groupe Bolloré, met een beurswaarde van 10,3 miljard, is tegenwoordig nog altijd stevig in zijn handen, hoewel hij zijn vier kinderen her en der in bestuursposities heeft geplaatst.

Ontkleed eens een schermbedrijf

Echt fortuin maakt Bolloré door in 1988 via-via aandeelhouder te worden van Socfin, een sleutelaandeelhouder in Banque Rivaud, een offshoreconstructie die vandaag in de Panama Papers zou staan. Hij doekte de schermbedrijven op en werd zo eigenaar van plantages, van de toegangspoortjesfabrikant IER en vooral van ruim 150 miljoen euro. Daarmee kocht hij in 1997 in het geheim aandelen van Bouygues, de familiale bouwgroep met belangen in de prille mobiele telefonie en in TF1. Eerst kon hij Martin Bouygues overtuigen dat zijn 8,7 procent een vriendelijke belegging was. Toen hij 12,6 procent had, kwamen er rechtszaken van. Uiteindelijk verkocht hij een jaar later aan een andere Bretoense zakenman, François Pinault. Meerwaarde: 230 miljoen euro. Hij zou het overdoen met Pathé (120 miljoen) en de holding Rue Impériale de Lyon (290 miljoen).

Het geld ging goeddeels naar transport en logistiek, 6 miljard van de groepsomzet. Bolloré is de grootste havenuitbater in Afrika, met ook zware investeringen in spoorwegen. Daar komen zijn connecties met Franse toppolitici van pas. Bolloré liep ermee in de kijker toen hij Nicolas Sarkozy in 2007 vakantie liet houden op zijn jacht.

Elektrische bussen

Bolloré is ook de grootste verdeler van huisbrandolie in Frankrijk en heeft belangen in de oliedistributie doorheen Europa, samen goed voor 2,2 miljard omzet. Ongeveer even zwaar weegt de 60 procent in de reclamegroep Havas en de gratis krant Direct Matin. Meest verrassend zijn de zwaar verlieslatende investeringen in batterijen voor elektrische wagens en bussen, in de ontwikkeling van die voertuigen zelf en in autodelen.

In Vivendi kwam hij door verlieslatende tv-kanalen te ruilen voor aandelen. Hij zette de splitsing van Vivendi in een mobiele operator (SFR) en een internationale mediagroep door, tegen voorzitter Jean-René Fourtou in. Dat eindigde met de verkoop van SFR aan het Numéricâble van die andere Franse kaper, Patrick Drahi, waarmee Bolloré de goede relaties met de joodse gemeenschap en met Israël deelt. Momenteel probeert hij met Vivendi, tegen de stichters in, de Franse gamingtoppers Ubisoft en Gameloft over te nemen.

Dat belet niet dat er vragen rijzen bij de onfeilbaarheid van Bolloré. De groep van de ‘Franse Warren Buffett’ presteerde het afgelopen halfjaar slechter dan de Franse beurs. Het aandeel Vivendi daalde meer dan 18 procent.

BRUNO LEIJNSE, ILLUSTRATIE JENS CLAESSENS

Bolloré heeft goede connecties met Franse toppolitici. In 2007 mocht Nicolas Sarkozy vakantie houden op zijn jacht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content